Vitalik Buterin werkt mee aan privacyprotocol “Privacy Pools”

Ethereum (ETH) mede-oprichter Vitalik Buterin, kernontwikkelaar Ameen Soleimani, Jacob Illum van Chainalysis en wetenschappers Matthias Nadler en Fabian Schar hebben gezamenlijk een onderzoeksartikel geschreven over een nieuw privacyprotocol genaamd “Privacy Pools.”

Het rapport presenteert een raamwerk en positioneert het als een mogelijke opvolger van Tornado Cash, een op privacy-gerichte dienst die recentelijk onder toezicht van regelgevers is komen te staan vanwege het gebruik van criminelen om fondsen wit te wassen.

Privacy Pools is een op “smart contract-gebaseerd privacyversterkend protocol” dat is ontworpen om financiële privacy en regelgevende naleving in evenwicht te brengen. Het doet dit met behulp van geavanceerde cryptografische technieken zoals zero-knowledge proofs. Hiermee verifieert het protocol de legitimiteit van gebruikersfondsen zonder hun volledige transactiegeschiedenis te onthullen.

Het hart van Privacy Pools rust op het opzetten van een “separating equilibrium” (vrij vertaald scheidende evenwichtstoestand) – een term die door de auteurs is bedacht om een systeem te beschrijven dat illegale fondsen filtert terwijl het voldoet aan regelgevende normen.

Het maakt private en legale financiële transacties mogelijk, wat een moeilijke taak is geweest in het blockchain-veld. Simpel gezegd stelt het protocol gebruikers in staat de wettigheid van hun fondsen te bewijzen zonder hun volledige financiële transactiegeschiedenis prijs te geven.

De auteurs hebben ook een contextuele achtergrond gegeven door te verwijzen naar Tornado Cash, een eerdere speler in de cryptomarkt die zich concentreert op privacy.

Hoewel nuttig voor privacy-georiënteerde transacties, raakte Tornado Cash verwikkeld in een juridisch geschil omdat het naar verluidt transacties vergemakkelijkte die verband hielden met de Noord-Korea-gerelateerde hackergroep Lazarus.

In augustus 2022 was het op de zwarte lijst gezet door het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse Ministerie van Financiën, wat de noodzaak benadrukte van een meer evenwichtige benadering van privacy en regulering.

De introductie van Privacy Pools heeft tot doel blockchain-gebaseerde financiële transacties te transformeren. Daarnaast suggereren de auteurs dat het combineren van privacy en regulering voordelig zou kunnen zijn voor de langetermijn-duurzaamheid van crypto.

Al met al, als Privacy Pools goed werken, kunnen ze een raamwerk bieden voor financiële privacy dat ook voldoet aan regelgeving.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!