Oprichters van Tornado Cash riskeren gevangenisstraf van 20 jaar

In een recent geplaatst persbericht worden Roman Storm en Roman Semenov, de ontwikkelaars achter Tornado Cash, er in de Verenigde Staten van beschuldigd honderden miljoenen dollars te hebben verwerkt voor de Noord-Koreaanse Lazarus Group, een hackentiteit die aan sancties is onderworpen.

De aanklachten vloeien voort uit de vermeende oprichting, het beheer en de promotie van Tornado Cash, een cryptocurrency-mixer die naar verluidt meer dan $1 miljard aan witwastransacties mogelijk maakt.

Zowel Storm als Semenov worden vastgehouden op grond van één enkele aanklacht wegens samenzwering om zich bezig te houden met het witwassen van geld en samenzwering om de International Economic Emergency Powers Act te overtreden. Als deze aanklachten eindigen in veroordelingen, riskeren Strom en Semenov een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar.

Beide partijen worden tevens beschuldigd van samenzwering om een geldtransmissiebedrijf zonder vergunning te runnen, wat samenvalt met een gevangenisstraf van vijf jaar.

Op dezelfde dag na deze aankondiging werd Storm aangehouden in de staat Washington, zoals verklaard door het ministerie van Justitie, terwijl Semenov, een Russisch staatsburger, de autoriteiten blijft ontwijken. Alexey Pertsev, de derde mede-oprichter, die geen banden heeft met deze juridische actie, zal in Amsterdam terechtstaan vanwege zijn rol bij Tornado Cash.

De aanklacht beweerde verder dat Storm en Semenov bewust de implementatie van verplichte ken-uw-klant- en anti-witwasprotocollen hadden nagelaten, zoals voorgeschreven door de wet. In plaats daarvan promootten ze de cryptomixer als een platform dat onvindbare en anonieme financiële transacties mogelijk maakte.

Door hun ontwerp verbeteren cryptomixers de privacy van hun cryptocurrency-transacties, waarbij potentieel traceerbare cryptocurrency-fondsen worden samengevoegd met grotere fondsen. Dergelijke diensten vertroebelen vaak de geldoverdrachten tussen platforms en vereisen doorgaans geen verificaties.

Hoewel er discussies waren over de vraag of het ministerie van Financiën Tornado Cash mocht sanctioneren, waardoor Amerikaanse burgers werden uitgesloten van transacties met de dienst, oordeelde een federale rechter dat dit besluit van kracht zou blijven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!