USD Coin zet adressen van Tornado Cash op zwarte lijst

De uitgever Circle van USD Coin (USDC) heeft portemonnee-adressen op de zwarte lijst gezet die zijn gekoppeld aan de populaire crypto-mixer Tornado Cash. Deze zet komt na de aankondiging vanuit de Amerikaanse regering waarin het Amerikanen verbood Tornado Cash te gebruiken, daarbij verwijzend naar bedreigingen voor de nationale veiligheid.

Na de sanctie werden een hele reeks portemonnee-adressen gekoppeld aan Tornado Cash op de speciaal aangewezen nationale (SDN) lijst van het Office of Foreign Assets Control (OFAC) geplaatst. Uit gegevens van cryptodata-aggregator Dune Analytics blijkt dat Circle tot nu toe 81 USDC-adressen op de zwarte lijst heeft gezet. In een Twitter-thread zei Circle CEO, Jeremy Allaire, het volgende:

“Gisteren heeft US Treasury aangewezen voor sancties ETH-adressen in verband met Tornado Cash. Als een door de VS gereguleerde FI die onderworpen is aan de vereisten van de Bank Secrecy Act (BSA), heeft Circle, samen met onze partner, het verkeer van USDC-fondsen naar deze gesanctioneerde adressen beperkt.

Het is waarschijnlijk dat bijna alle verantwoordelijke geregistreerde Virtual Asset Service Providers ook stappen hebben ondernomen om te voorkomen dat klanten transacties met deze adressen uitvoeren, of dat ze worden aangeklaagd wegens het opzettelijk ontwijken van de nalevingsverplichtingen van de VS, wat kan leiden tot 30 jaar gevangenisstraf.”

De US Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) zei dat het Tornado Cash sancties oplegt na aanleiding van beschuldigingen dat het is gebruikt om meer dan $7 miljard aan digitale activa wit te wassen, waaronder meer dan $455 miljoen door de aan Noord-Korea gelieerde hackgroep Lazarus Group en $96 miljoen van de overval op de Harmony Bridge. Het gaf het volgende aan:

“Ondanks de publieke garanties heeft Tornado Cash herhaaldelijk geen effectieve controles ingevoerd om te voorkomen dat het op regelmatige basis en zonder elementaire maatregelen om de risico’s aan te pakken geld witwast voor kwaadwillende cyberactoren. Treasury zal agressief blijven optreden tegen mixers die virtuele valuta witwassen voor criminelen en degenen die hen helpen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!