SEC zoekt goedkeuring om vertrouwelijke documenten in te dienen in rechtszaak tegen Binance

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zoekt goedkeuring van de rechtbank om vertrouwelijke documenten in te dienen met betrekking tot de rechtszaak van de toezichthouder tegen ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs Binance.

Maandag heeft de SEC motie ingediend om documenten onder verzegeling te mogen indienen. Als deze motie wordt toegestaan, mag de instantie gevoelige of vertrouwelijke informatie indienen bij de rechtbank, die buiten het publieke register wordt gehouden.

John Reed Stark, voormalig hoofd van het Office of Internet Enforcement van de SEC, gaf aan dat het verzegelen van gerechtelijke documenten een zeldzame zet van de SEC is, omdat de effectentoezichthouder een civiele handhavingsinstantie is. Hij zei:

“Dus, in schril contrast met strafrechtelijke vervolgingsdossiers, worden moties van de SEC (en handhavingsmaatregelen) doorgaans openlijk en gratis ingediend voor iedereen om te lezen.”

Hij zei verder dat de buitengewone rechtszaak iets te maken kan hebben met de vermeende betrokkenheid van Binance bij het witwassen van geld of andere criminele activiteiten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) onderzoekt naar verluidt de cryptobeurs.

Stark gaf vervolgens aan dat het verzegelen van documenten zal voorkomen dat de SEC het strafrechtelijk onderzoek van het ministerie van Justitie verstoort of een getuige in gevaar brengt. Hij zei het onderstaande:

“Mijn mening is dat de geheime Amerikaanse SEC-aanvraag waarschijnlijk betrekking heeft op een bestaand Amerikaans DOJ-onderzoek naar Binance en, direct of indirect, de tot nu toe onbekende inhoud zou kunnen beschrijven van een dreigende Amerikaanse DOJ Binance-gerelateerde aanklacht of een aanklacht die al onder verzegeling is ingediend – die het Amerikaanse DOJ zou het liever geheim houden.”

Stark vermoedt dat Binance zich waarschijnlijk niet zal verzetten tegen de verzegelingsbeweging om belastend bewijsmateriaal of potentieel schadelijke strafrechtelijke beschuldigingen tegen de uitwisseling te beschermen tegen openbaarmaking. De voormalige SEC-functionaris erkent echter dat de situatie moeilijk te voorspellen is. Hij sloot af met:

“Als Binance zich verzet tegen het zegelverzoek van de Amerikaanse SEC, heeft de motie van de Amerikaanse SEC waarschijnlijk betrekking op de wens van de Amerikaanse SEC om de identiteit van een getuige geheim te houden, en zou Binance er de voorkeur aan geven dat de wereld de namen kent van de aanklagers van Binance.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!