CBDC’s moeten verboden worden volgens afgevaardigde in de VS

Warren Davidson, een Republikeinse afgevaardigde in de Verenigde Staten, heeft zich uitgesproken tegen CBDC’s (Central Bank Digital Currencies) en dringt er bij het Congres op aan om ze te verbieden en de ontwikkeling ervan illegaal te verklaren. Op 23 juli tweette Rep. Davidson dat de Federal Reserve “het financiële equivalent van de Death Star” aan het bouwen was vanwege CBDC’s, die volgens hem geld veranderden in een instrument van dwang en controle. Davidson verklaarde:

“Het Congres moet snel elk streven naar het ontwerpen, bouwen, ontwikkelen, testen of vestigen van een CBDC verbieden en criminaliseren.”

Definitieve beslissing moet nog genomen worden Bovendien deed Davidson deze uitspraken als reactie op een advertentie geplaatst door de Federal Reserve Bank of San Francisco, waarin ze een “senior crypto architect” zochten om aan een CBDC-project te werken. In antwoord op een tweet van een gebruiker zei Davidson dat valuta moet dienen als een betrouwbare opslag van waarde en niet programmeerbaar zou moeten zijn door gecentraliseerde autoriteiten.

Hoewel CBDC’s serieus worden overwogen bij de Federal Reserve, is er nog geen definitieve beslissing genomen. Het is veilig om aan te nemen dat de mogelijkheid van een digitale versie van de Amerikaanse dollar een onderwerp van verhit debat zal zijn in de komende presidentsverkiezingen.

Aan de andere kant heeft de Franse Nationale Bank na uitgebreide tests met technologie die aan crypto ten grondslag ligt, op vrijdag bekendgemaakt dat haar wholesale central bank digital currency (wCBDC) de grensoverschrijdende betalingen, afwikkelingszekerheid en veiligheid voor een breed scala aan financiële instrumenten zal verbeteren.

Bovendien lanceerde de Banque de France in maart 2020 haar wCBDC-experimentatieprogramma. Tegen het midden van 2022 had het een tweede ronde van tests afgerond en in totaal twaalf tests voltooid. Ook hebben het Innovation Hub van de Bank for International Settlements (BIS), de Monetary Authority of Singapore en de Swiss National Bank allemaal deelgenomen aan gerelateerde proeven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!