EU zal vanaf juli beginnen met consultatie van MiCA

De financiële toezichthouder van de Europese Unie zal een consultatieproces in drie delen starten voor het onlangs aangenomen kader voor markten in crypto-activa, oftewel MiCA.

In een bekendmaking op de website van de European Securities and Markets Authority (ESMA) op 12 juni gaven regelgevers namelijk aan dat de consultatiepakketten betrekking zullen hebben op de autorisatie, governance, belangenconflicten en klachtenafhandelingsprocedures van MiCA, vanaf juli 2023. De maatregelen zullen moeten worden goedgekeurd door de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad.

Het eerste consultatiepakket zal technische normen bevatten voor de toepassing van dienstverleners in crypto-activa in de EU, evenals procedures voor de afhandeling van klachten en het bekendmaken van mogelijke belangenconflicten. Het tweede pakket, dat naar verwachting in oktober van start gaat, zal betrekking hebben op informatieverschaffing aan investeerders, governance-eisen voor crypto-bedrijven en “duurzaamheidsindicatoren en nadelige gevolgen voor het klimaat”.

Volgens ESMA zal de laatste consultatie, die verwacht wordt in het eerste kwartaal van 2024, zich mogelijk buigen over investeerdersbescherming en regels ter bestrijding van marktmisbruik. Het MiCA-kader stelde een tijdsbestek van ongeveer 18 maanden voor om volledig van kracht te worden, waarbij alle regels vanaf december 2024 zouden gelden.

Nadat het voor het eerst werd voorgesteld door de Europese Commissie in september 2020, keurde de Economische en Financiële Zakenraad van de Europese Unie MiCA goed in een stemming in mei 2023. ESMA verklaarde dat het kader “in werking is getreden” vanaf juni, maar regelgevers en wetgevers lijken nu bezig te zijn met voorstellen die gericht zijn op een soepele implementatie van de op crypto gerichte wetgeving.

Op een moment dat leiders in de crypto-industrie overwegen in welke rechtsgebieden ze zaken willen doen, staat regelgevende duidelijkheid van digitale activa vaak centraal in discussies. MiCA heeft als doel een consistent regelgevend kader te creëren voor crypto binnen de lidstaten van de EU, terwijl Amerikaanse functionarissen bekritiseerd zijn vanwege hun “regulering door handhaving” benadering.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!