Tether heeft risico koppeling met de dollar te verliezen

Op het moment van schrijven heeft Tether (USDT) zijn koppeling aan de Amerikaanse dollar enigszins verloren. Op Binance was de wisselkoers tussen USDC en USDT 1.0030. De reden hiervoor lijkt te liggen bij de 3Pool van Curve, een van de belangrijkste pools voor de handel in stablecoins binnen DeFi.

Momenteel vertegenwoordigt USDT 73,79% van de Curve 3Pool, DAI 13,05% en USDC 13,16%. Blijkbaar haasten gebruikers zich om tientallen miljoenen USDT te ruilen voor de stablecoins USD Coin (USDC) en Dai (DAI). De ideale balans van de Curve 3Pool zou 33,33% moeten zijn voor elk van de drie stablecoins. Door de onbalans raakt USDT momenteel van zijn koppeling los.

De Chinese journalist Collin Wu meldde ook dat in Aave V2 de uitleenrente van USDT omhoogschoot, inclusief de rente op stortingen met meer dan 20% en de leenrente met meer dan 30%. Enkele grote walvissen lenen USDT op Aave en verkopen het op DEX zoals Curve.

Een van hen is Ethereum-whale @samczsun. Hij leende 31,5 miljoen USDT van Aave V2 met 17.000 ETH en 14.000 stETH als onderpand, en wisselde vervolgens alle geleende USDT om voor USDC op 1inch. De lener stortte daarna respectievelijk 10 miljoen USDC en 21 miljoen USDC op V2 en V3. Deze persoon leende vervolgens 12 miljoen USDT van V3 en stortte het bij V2. Wu legde verder uit:

“Twintig minuten nadat czsamsun.eth USDT had geleend, verpandde een ander adres (0xd2…0701) 52.200 stETH via Aave V2 en leende 50 miljoen USDC, gebruikmakend van de de-koppeling tussen USDC>USDT, waarbij enkele miljoenen USDC in batches van Curve naar USDT worden omgezet, en elke transactie 1000-8000 USDT extra kan opleveren.”

Tether CTO Paolo Arduino blijft echter kalm. Op Twitter merkte hij op dat “markten deze dagen nerveus zijn” en voegde eraan toe:

“Dus het is gemakkelijk voor aanvallers om te profiteren van deze algemene stemming. Maar bij Tether zijn we zoals altijd klaar. Laat ze maar komen. We zijn klaar om elk bedrag in te wisselen.”

De laatste keer dat de Curve 3Pool uit balans was, was medio maart, toen het evenwicht tussen USDC en DAI beide boven de 45% lag. Bovendien was er ook een onbalans in november 2022 toen FTX en in mei 2022 toen het Terra-ecosysteem instortte.

Bitcoin, als leidende indicator voor de crypto-markt, bevindt zich in een kritieke situatie. Voor het eerst sinds de crash medio maart is de BTC-prijs gedaald onder de uiterst belangrijke 200-daagse EMA. Het heroveren van het prijsniveau, dat momenteel op $25.290 ligt, kan van groot belang zijn om een herstel vergelijkbaar met medio maart 2023 te creëren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!