Hinman-documenten onthullen niets nieuws dat Ripple zal helpen

Na lang getouwtrek heeft Ripple eindelijk de inhoud van de langverwachte e-mails van voormalig directeur van de Securities and Exchange Commission (SEC), William Hinman, gedeeld. In plaats van een doorslaggevend bewijs, suggereren waarnemers echter dat de e-mails weinig nieuwe informatie bevatten die Ripple kan helpen in zijn rechtszaak tegen de SEC.

Wat staat er in de e-mails?

De Hinman-e-mails omvatten uitwisselingen tussen Hinman en leden van het SEC-personeel ter voorbereiding op een toespraak op 14 juni 2018, waarin hij sprak over hoe verschillende digitale activa gereguleerd zouden kunnen worden. Veel aandacht in de aanloop naar de vrijgave van de e-mails was gericht op de uitspraak van Hinman dat Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) geen effecten waren volgens zijn mening.

In tientallen e-mails in de week voorafgaand aan de verschijning van Hinman op de Yahoo Finance All Markets Summit gingen medewerkers heen en weer met de toenmalige directeur in meerdere concepten om de standpunten van de SEC over regulering van crypto te verduidelijken. Het grootste deel van de uitwisselingen betrof suggesties van medewerkers voor de toespraak, zoals hoe de opvattingen van de SEC over de toepassing van de Howey-test te verduidelijken, tot ideeën om “iets geestigs en pakkends” aan de titel van de toespraak toe te voegen. De SEC koos voor: When Howey Met Gary.

In een vroege versie van het concept van 24 mei schreef Hinman dat hij van mening was dat de openbaarmakingsvereisten onder federale effectenwetten niet van toepassing waren op Bitcoin of Ether in vergelijking met andere tokens. In een opmerking van 13 juni, de dag voor de toespraak, waarschuwde een medewerker ervoor om niet te suggereren dat Bitcoin een effect was uit bezorgdheid over hoe het invloed kon hebben op toekomstige SEC-acties. Het SEC-personeel zei het volgende in een opmerking op het concept van de toespraak:

“Hoewel we niet willen suggereren dat BTC een effect is, zou een te sterke positie innemen over het gebrek aan enige voordelen van de openbaarmakingsbepalingen van de federale effectenwetten…een wig kunnen vormen die de inspanningen van de SEC ondermijnt ten aanzien van andere crypto-assets waar het actief een effect is.”

De medewerkers discussieerden verder over hoe ze hun standpunten moesten formuleren. In een conceptversie van de toespraak van 4 juni waarschuwde een commentator dat de formulering met betrekking tot Ether zou worden bepaald na gesprekken met Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum, en de Ethereum Foundation. Een week later schreef Hinman dat Ether niet als een effect werd beschouwd na “het fundraising-gedeelte” dat ermee gepaard ging.

Bij zijn toespraak op de top gebruikte Hinman een iets gewijzigde versie van dit gedeelte met een toegevoegd onderdeel over openbaarmakingsvereisten.

Wat betekent dit voor Ripple?

De sentimenten voorafgaand aan de vrijgave, in ieder geval onder Crypto Twitter, waren dat de e-mails zouden laten zien dat de SEC twee winnaars had gekozen: Bitcoin en Ethereum. Maar juridische experts waren sceptisch over hoeveel het Ripple zou helpen. Waarnemers op Twitter merkten vandaag op dat de e-mails vanuit juridisch oogpunt minder waardevol zijn dan als een manier om publieke steun te krijgen voor veranderingen in de regulering van crypto. Zo noemde Gabriel Shapiro, algemeen adviseur van Delphi Labs, de e-mails een “nietsburger” die niets nieuws onthulden wat Ripple’s zaak zou helpen.

Brad Garlinghouse, CEO van Ripple Labs, zei echter op zijn eigen Twitter-account dat het “absoluut onverdedigbaar” is dat Hinman zijn toespraak heeft voortgezet terwijl medewerkers van de commissie daartegen hebben tegengestribbeld. Hij zei dat het nog zorgwekkender is dat de SEC Ripple Labs en zijn oprichters heeft aangeklaagd, “terwijl hun eigen afdelingshoofd opzettelijk verwarring heeft gezaaid over dit onderwerp.”

Na de vrijgave van de Hinman-e-mails steeg de prijs van XRP van $0,53 naar $0,56, om vervolgens te dalen tot ongeveer $0,51 op het moment van schrijven, volgens gegevens van Coingecko. Dit geeft aan dat de markt ook niet onder de indruk is van de e-mails.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!