Bitcoin koers stijgt door lager dan verwacht CPI-cijfer

In een verrassende wending van gebeurtenissen is de jaarlijkse Amerikaanse Consumentenprijsindex (CPI) lager uitgevallen dan verwacht, namelijk 4%. Deze ontwikkeling heeft de indrukwekkende stijging van de Bitcoin koers boven de $26,5K-grens aangewakkerd. Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) heeft dinsdag aangekondigd dat het jaarlijkse inflatiepercentage, gemeten aan de hand van de Consumentenprijsindex (CPI), in mei is gedaald tot 4% ten opzichte van de 4,9% van de vorige maand. Dit cijfer bleef bescheiden achter bij de voorspelde snelheid van de markt, namelijk 4,1%.

CPI-cijfer VS valt lager uit dan verwacht

Volgens de nieuwste gegevens van het Bureau of Labor Statistics is de Amerikaanse Consumentenprijsindex (CPI) voor mei minder sterk gestegen dan verwacht. De CPI, een belangrijke graadmeter voor inflatie, steeg met slechts 0,1% in mei, een aanzienlijke vertraging ten opzichte van de 0,4% stijging die in april werd waargenomen. Dit cijfer bleef achter bij de voorspellingen van economen, die een stijging van 0,2% hadden verwacht.

Bij een vergelijking op jaarbasis vertoonde de CPI een vertraging en kwam in mei uit op 4,0% in vergelijking met 4,9% in april. Dit cijfer bleef ook iets achter bij de voorspelde snelheid van 4,1%, wat wijst op een zachtere inflatiedruk dan aanvankelijk werd verwacht.

De kern-CPI, die een stabielere maatstaf biedt voor inflatie door volatiele elementen zoals voedsel- en energiekosten buiten beschouwing te laten, kwam overeen met de verwachtingen. Het registreerde een stijging van 0,4% in mei, wat overeenkomt met de stijging die in april werd waargenomen en met de voorspelde snelheid overeenkomt.

Op jaarbasis vertoonde de kern-CPI echter een lichte vertraging. Het stond in mei op 5,3%, een kleine daling ten opzichte van de 5,5% die in april werd geregistreerd, maar nog steeds in lijn met de verwachte 5,3%.

Over het geheel genomen suggereren de zachtere stijging van de CPI en de stabiele prestaties van de kern-CPI een genuanceerder beeld van de Amerikaanse economie. Hoewel er inflatiedruk aanwezig is, zijn ze mogelijk niet zo intens als aanvankelijk gevreesd, wat enige opluchting biedt voor zowel consumenten als beleidsmakers.

Bitcoin koers profiteert

Na de positieve CPI-cijfers liet de Bitcoin koers een bullish reactie zien en bereikte in de afgelopen uren een hoogtepunt van $26.566. Echter, de prijs is inmiddels afgekoeld en is gedaald onder het 23,6% Fibonacci-kanaal. Op dit moment wordt de BTC-prijs verhandeld op $26,2K.

Het recente nieuws over de inflatie komt slechts één dag voordat de Amerikaanse Federal Reserve de resultaten van haar monetair beleidsvergadering bekend zal maken. Voor de publicatie van de inflatiecijfers van vandaag had de markt al ongeveer een 76% kans ingecalculeerd dat de Fed een pauze zou inlassen in haar ongekende reeks renteverhogingen die begon in maart 2022.

Na de publicatie van de inflatiedata is de kans op een pauze in renteverhogingen licht gestegen naar 79%.

Op de traditionele markten tonen futures van aandelenindexen weinig beweging en handhaven ze een bescheiden stijging gedurende de sessie na de aanzienlijke winsten op maandag.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!