De Bitcoin bearmarkt is voorbij? Of toch niet?

De opleving van Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies aan het begin van het jaar bracht de hoop met zich mee dat de bearmarkt eindelijk ten einde was gekomen. Echter, de markt is sindsdien omgekeerd en de activa in de ruimte hebben een groot deel van hun winst in het eerste kwartaal verloren. Met de huidige trend is het zeer waarschijnlijk dat de bearmarkt nog niet voorbij is.

Historische Bitcoin-trends suggereren anders

Bij de laatste vier bullmarkten die Bitcoin heeft gezien sinds de oprichting vallen een aantal zaken op. Ten eerste lijkt de bearmarkt pas ten einde te komen in het jaar van de halvering (of soms zelfs pas daarna).

De Bitcoin halvering is een belangrijk evenement omdat het de BTC block rewards halveert, waardoor het aantal nieuwe BTC dat in omloop komt wordt verminderd. Dit is een bullish evenement en heeft altijd het begin van de bullmarkt voor de cryptocurrency aangekondigd.

Momenteel is de markt nog ongeveer een jaar verwijderd van de volgende Bitcoin halvering die gepland staat voor 2024. Als we dus naar historische trends kijken, dan zal de bearmarkt dit jaar nog steeds voortduren, waarschijnlijk zelfs tot in het begin van volgend jaar, voordat we de eerste tekenen van een bullmarkt gaan zien.

Volgens eerdere trends kan er nog steeds meer pijn voor BTC komen. Als het ongeveer 85% van zijn all-time high waarde verliest, zoals het eerder deed voor de laatste bullrun, dan is de bodem wellicht nog steeds niet bereikt. Dit is echter lastig te voorspellen, gezien hier meerdere factoren invloed op hebben. De vorige keer was het namelijk de COVID-19-crisis die een grote impact had op de Bitcoin koers.

Sentiment blijft bearish

Na de euforie van de stijging in de eerste helft van 2023 zijn investeerders in verwarring over hoe ze moeten denken over de Bitcoin koers. Als gevolg hiervan is het sentiment onder investeerders tot stilstand gekomen, aangezien de Crypto Fear & Greed Index nu op een neutrale 50 staat.

Dit betekent dat investeerders op dit moment geen bullish acties ondernemen, zoals het kopen van meer Bitcoin, waardoor de bearmarkt aanhoudt doordat verkopers blijven domineren. Een terugkeer naar het territorium van hebzucht zou de prijzen weer doen stijgen, maar dit is onwaarschijnlijk omdat kopers waarschijnlijk wachten tot BTC $20.000 opnieuw bezoekt voordat ze weer meedoen aan het spel.

Voorlopig blijft BTC nog steeds onder $27.000 hangen, een ondersteuningsniveau dat bears succesvol hebben omgedraaid naar weerstand. Echter, het handelt nog steeds boven zijn 100-daagse voortschrijdend gemiddelde, wat wijst op bullish momentum op de korte termijn, zij het van korte duur.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!