Voyager mag $1,3 miljard terugbetalen aan schuldeisers

De Amerikaanse faillissementsrechtbank voor het zuidelijke district van New York heeft groen licht gegeven voor de failliete Voyager Digital om zijn schuldeisers te gaan vergoeden. Zoals gemeld door Reuters, heeft rechter Michael Wiles het liquidatieplan van het bedrijf goedgekeurd, waardoor Voyager ongeveer $1,33 miljard aan crypto-valuta kan teruggeven aan klanten. Het Officiële Comité van Ongedekte Schuldeisers van Voyager gaf het onderstaande aan:

“Op de zitting van vandaag heeft de rechtbank de liquidatieprocedures goedgekeurd. We werken samen met Voyager om zo snel mogelijk effectief te worden onder het plan (mogelijk al vanaf aanstaande vrijdag).”

Het comité voegde eraan toe dat het zal worden ontbonden nadat het liquidatieplan van kracht is geworden en dat 1 juni de uiterste datum is voor het afronden van de initiële verdeling van middelen. Het volgende werd hieraan toegevoegd:

“3/ We werken er nog steeds aan om de initiële uitkeringen uiterlijk op 1 juni beschikbaar te maken. We zullen aanvullende updates verstrekken zodra ze beschikbaar zijn.”

Het faillissementsplan, het derde voor het bedrijf, werd op 5 mei voorgesteld nadat Binance.US besloot zich terug te trekken uit de eerder bereikte overeenkomst. Volgens de informatie op de website van Voyager heeft de boedel $1,334 miljard aan activa, wat overeenkomt met 75,68% van de totale waarde van vorderingen van klanten tegen de boedel van Voyager.

Vanwege bepaalde inhoudingen moeten klanten echter rekenen op alleen een initiële betaling van 35,72% van hun vorderingen. Verdere verdeling hangt af van de uitkomst van toekomstige gerechtelijke procedures die draaien om het “geschil over de voorkeursvordering van FTX/Alameda, het succes van eventuele aanvullende vorderingen die de Voyager Plan Administrator tegen derden indient, evenals enige vordering van de Voyager-boedel als schuldeiser in de liquidatie van Three Arrows Capital.”

Volgens het bevel van rechter Michael Wiles zullen de initiële betalingen worden gedaan in cryptovaluta via de Voyager-app of in contanten na een wachttijd van 30 dagen.

Binance US heeft zich dinsdag teruggetrokken uit de deal om de activa van Voyager Digital over te nemen, nadat de deal al was goedgekeurd door een rechter in het faillissementsgerecht. In een aankondiging op Twitter beschreef Voyager de beëindiging van de ongeveer $1,3 miljard herstructureringsdeal als “teleurstellend” en gaf aan dat het in plaats daarvan “snel waarde aan klanten zou teruggeven via directe uitkeringen”.

Wat betreft stortingen in niet-ondersteunde crypto-valuta die niet kunnen worden opgenomen van het platform van Voyager en de eigen VGX-token van Voyager, zei het bedrijf dat klanten worden terugbetaald met de USDC-stablecoin.

De cryptomakelaar vroeg in juli 2022 faillissement aan onder Chapter 11, nadat bekend werd dat het grote blootstelling had aan het mislukte crypto-hedgefonds Three Arrows Capital (3AC) en werkt sindsdien aan het teruggeven van activa aan investeerders.

Op een gegeven moment overwoog crypto-exchange FTX de overname van de noodlijdende activa van het bedrijf, maar de deal werd afgeblazen toen FTX zelf failliet ging in een plotselinge ineenstorting die de crypto-branche vorig jaar november opschudde.

Vorige maand bereikte Voyager een overeenkomst met de Amerikaanse federale overheid, waardoor het zijn activa kon verkopen aan de Amerikaanse tak van de crypto-exchange Binance. Ook dit werd geannuleerd toen Binance.US zich op 25 april terugtrok uit de deal.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!