Crypto bankrun in 2022 werd aangewakkerd door institutionele opnames, aldus rapport

De bankruns op cryptobanken in 2022 – veroorzaakt door het falen van meerdere grote spelers in het ecosysteem – hebben een blijvende impact gehad op de crypto-industrie. Een nieuw onderzoeksrapport van de Federal Reserve Bank of Chicago (FRBC) heeft namelijk verschillende belangrijke factoren en aanjagers geïdentificeerd die de crypto-crisis van vorig jaar hebben versneld.

Het rapport heeft vastgesteld dat opnames door grote crypto-whales en grote accounthouders op gecentraliseerde exchanges, waaronder enkele belangrijke institutionele accounts, een liquiditeitscrisis hebben veroorzaakt die uiteindelijk tot de bankrun heeft geleid.

De eerste crisis ontstond door de ineenstorting van Terra, wat leidde tot kapitaaluitstromen bij veel crypto-uitleners die blootstelling hadden aan het Terra-ecosysteem. Celsius en Voyager Digital zagen respectievelijk 20% en 14% van hun klantfondsen uitstromen in de 11 dagen na de ineenstorting. Celsius had ook bijna een miljard dollar geïnvesteerd in Terra’s mislukte algoritme-gebaseerde stablecoin.

De tweede grote crisis, aangewakkerd door hoge kapitaaluitstromen, ontstond door de ondergang van Three Arrows Capital (3AC) in juli 2022. Celsius en Voyager Digital zagen opnieuw uitstromen van respectievelijk 10% en 39%, vanwege hun blootstelling aan het failliete 3AC.

3AC werd een belangrijke bron van besmetting in de crypto-industrie, omdat meerdere bedrijven miljarden aan cryptomiddelen hadden uitgeleend aan het hedgefonds, wat resulteerde in een grote crisis na het falen ervan. Genesis Capital verstrekte 3AC leningen ter waarde van ongeveer $2,4 miljard; BlockFi verstrekte $1 miljard; Voyager Digital verstrekte $350 miljoen en 15.250 Bitcoin, ter waarde van ongeveer $328 miljoen in juli 2022; en Celsius verstrekte ongeveer $75 miljoen.

De derde grote crisis ontstond door de ineenstorting van FTX in november 2022. De crypto-exchange zelf zag meer dan 37% van de klantfondsen uitstromen toen het nieuws over zijn financiële instabiliteit bekend werd. Genesis en BlockFi-klanten haalden respectievelijk ongeveer 21% en 12% van hun investeringen weg na de ondergang van FTX.

Hoewel de meeste van deze gefaalde crypto-platforms een aanzienlijke klantenbasis hadden in de detailhandel, leidden opnames door institutionele klanten tot een grote crisis. Voor 9 juni 2022 hadden verschillende institutionele klanten Celsius een financieringsbijdrage van $1,9-2 miljard gegeven.

Eigenaren van grote accounts – degenen met investeringen van meer dan $500.000 – haalden fondsen sneller en in een groter percentage terug dan andere accounthouders. Bijvoorbeeld, eigenaren van accounts met meer dan $1 miljoen aan investeringen maakten 35% uit van alle opnames bij Celsius.

Het onderzoeksrapport merkte op dat hoewel grote klant-opnames de crisis versnelden, de echte boosdoener de crypto-uitleenbedrijven waren die hoge rendementen boden door risicovolle investeringen. In tegenstelling tot banken boden deze uitleenplatforms geen beveiliging of verzekering tegen dergelijke mislukkingen, waardoor klanten in paniek raakten tijdens de neergang op de markt.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!