80% van de Ethereum-staking-beloningen zijn opgenomen sinds de Shanghai-upgrade

Uit gegevens van het blockchain-onderzoeksbureau K33 blijkt dat bijna 80% van de Ethereum-staking-beloningen zijn opgenomen sinds de Shanghai-upgrade live is gegaan op het mainnet. Als gevolg hiervan is er in totaal 1,5 miljoen ETH opgenomen sinds livegang.

Extra verkoopdruk door de upgrade

In september 2022 schakelde Ethereum (ETH) eindelijk over naar een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme. In zo’n systeem wordt consensus bereikt over de blockchain via stakers en niet miners.

Iedereen kan een staker worden als ze 32 ETH in het stakingscontract storten. Terwijl het mainnet pas in september 2022 overging op het PoS-systeem, was het staking-contract al live op een test-blockchain sinds november 2020. Dit betekent dat houders in het contract hebben gestort en sindsdien staking-beloningen hebben verdiend. Tot de recente upgrade van Shanghai was er echter al die jaren een beperking aan dit contract verbonden.

Terwijl de stortingsfunctionaliteit aanwezig was, konden de investeerders hun munten nog niet uit het contract halen. Om deze reden was er een groot aantal beloningen verzameld bij de validators terwijl deze beperking bleef bestaan.

De Shanghai-upgrade die net eerder in de maand werd gelanceerd, stelde investeerders in staat hun vergrendelde ETH en staking-beloningen op te nemen. Aangezien de beloningen zich al die jaren op het contract hadden opgestapeld, werd verwacht dat er veel opnames zouden plaatsvinden wanneer de upgrade gelanceerd zou worden.

Opname van beloningen vs. volledige opname

Volgens een nieuwe post van K33 Research (voorheen Arcane Research) is er bijna 1,5 miljoen ETH ($2,8 miljard) ingetrokken sinds 12 april 2023, toen de hard fork plaatsvond. Het cirkeldiagram hieronder toont de verdeling van volledige opnames en de opnames van alleen de beloningen.

Volledige opnames verwijzen in het plaatje hierboven naar opnames waarbij de 32 ETH-stack volledig wordt op genomen is, waardoor de validator het staking-contract moest stoppen (dit betekent dat de belegger na zijn opname niet langer een validator is).

Slechts ongeveer een derde van de totale opnames was van dit type (ongeveer 462.468 ETH); de andere tweederde betrof alleen het verlaten van de staking-beloningen (891.916 ETH).

80% van de beloningen zijn al opgenomen

Hieronder is een grafiek die uitsplitst hoe deze opnames van beloningen die sinds Shanghai hebben plaatsgevonden, zich verhouden tot de verzamelde beloningen die nog moeten worden aangeraakt:

Zoals weergegeven in de bovenstaande grafiek, wegen de Ethereum-staking-beloningen die zijn ingetrokken sinds de Shanghai-upgrade live is veel zwaarder dan de beloningen die nog steeds worden uitgekeerd. Om precies te zijn, ongeveer 80% van de totale beloningen die voorafgaand aan de hard fork zijn verzameld, zijn al ingetrokken.

Uit de grafiek blijkt ook dat de beloningen die in de afgelopen zeven dagen zijn verzameld, minuscuul zijn in vergelijking met de eerder verzamelde beloningen.

Dit zou suggereren dat elke buitengewone verkoopdruk die op de markt komt sinds het begin van deze opnames al bijna volledig zou moeten zijn uitgeput. Dezelfde druk zou in de toekomst niet worden gehandhaafd vanwege het trage tempo van nieuwe beloningen die worden verdeeld onder Ethereum-validators.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!