Gensler ontvangt kritiek op zijn handelen in de crypto-sector

Terwijl toezichthouders blijven proberen controle te krijgen over de cryptocurrency-markt, heeft de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, getuigd voor het Financiële Dienstencomité van het Huis van Afgevaardigden, waarbij hij ogenschijnlijk de vraag ontweek of Ethereum (ETH) een security was.

Patrick McHenry, de voorzitter van het door de Republikeinen geleide Comité, heeft Gensler ondervraagd over cryptocurrency-regulering en klimaatdisclosure-regels, waarbij hij hem vertelde dat hij zich op zijn gemak moest voelen omdat ze die dag veel onderwerpen zouden behandelen.

Het Comité had veel vragen over de aanpak van de SEC bij het reguleren van crypto, en probeerde te begrijpen of Gensler Ethereum, de op één na grootste digitale asset, beschouwt als een commodity of een security, nadat hij Bitcoin als commodity had genoemd. Gevraagd door McHenry: “Is Ether een commodity of een security?”, probeerde Gensler de vraag te ontwijken door te stellen dat “het afhangt van de feiten en de wet en als er een groep individuen is (…)”, waarop de Comitévoorzitter hem onderbrak en herhaalde dat hij “vraagt naar de feiten en de wet vanuit jouw positie en het oordeel dat je maakt”.

Bovendien beschuldigde McHenry Gensler ervan geen duidelijkheid te verschaffen aan crypto-bedrijven over wat een securitycontract inhoudt, omdat hij bedrijven bestraft voor het niet naleven van de wet zonder duidelijke regels te verstrekken. In antwoord hierop verdedigde de voorzitter van de SEC zijn aanpak en verklaarde:

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

“Het gaat niet om gebrek aan duidelijkheid. Ik denk dat dit een gebied is dat zich voornamelijk heeft ontwikkeld rondom niet-naleving, en dat is het bedrijfsmodel dat ze hebben gekozen. Ook al is het niet de wet, ze hebben ervoor gekozen om niet-nalevend te zijn en beleggers geen vertrouwen en bescherming te bieden, en dat ondermijnt de kapitaalmarkten van 100 biljoen dollar.”

Volgens Gensler zijn de crypto-markten niet in strijd met de huidige effectenwetgeving en herhaalde hij dat het overgrote deel van de crypto-effecten zijn. Hij zei dat het de wet is en dus geen keuze is. Jezelf een [decentralized finance (DeFi)] platform noemen, is geen excuus om effectenwetten te negeren, aldus Gensler.

Bovendien wees vertegenwoordiger Tom Emmer erop dat Gensler de voorzitter van de SEC was tijdens enkele van de grootste en meest breed bekendgemaakte ineenstortingen in de crypto-industrie, waaronder die van Terra (LUNA) en FTX, waarbij Gensler laatstgenoemde ten minste twee keer ontmoette vóór de ineenstorting.

In een video die YouTuber BitBoy Crypto op 19 april deelde, beschuldigt Emmer Gensler verder van incompetentie bij het reguleren van de crypto-wereld. Hij zei dat Gensler’s bedoeling om tegen de missie van de SEC te werken en investeerders in gevaar te brengen heel duidelijk is geworden. Het onderstaande werd hieraan toegevoegd:

“Uw regelgevende stijl ontbreekt aan flexibiliteit en nuance, en als gevolg daarvan bent u een incompetente agent op de beat, die niets doet om de gewone Amerikanen te beschermen en Amerikaanse bedrijven in handen van de Communistische Partij van China (CCP) duwt.”

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!