FTX is op weg naar failissement, aldus Arthur Hayes

De medeoprichter van BitMEX, Arthur Hayes, gaf onlangs zijn inzicht over wat de toekomst van FTX in petto heeft en voorspelde hoe de marktcrisis zal uitpakken. Zo verklaarde hij dat FTX nu op weg is naar een faillissement nadat Binance weigerde hen te redden.

FTX zal failliet gaan

Op woensdag zei Hayes in een Twitter thread dat FTX door geen enkele andere speler kon worden uitgekocht als de CEO van Binance, die de rijkste man in de cryptomarkt is, daartoe niet bereid zou zijn.

Maandag stemde Binance in met de aankoop van FTX in een niet-bindende intentieverklaring. Dit zou FTX helpen tijdens hun zogenaamde “liquiditeitscrisis”, echter na het vernemen van een vermeend overheidsonderzoek naar FTX en de manier waarop met klantendeposito’s wordt omgegaan, besloot Binance zich uit de deal terug te trekken.

Gezien het feit dat de CEO van FTX beleggers vertelde dat de beurs 8 miljard dollar verschuldigd was aan investeerders rond dezelfde tijd dat het rapport van de Wall Street Journal verscheen, denkt Hayes niet dat klanten hun geld snel terug zullen krijgen. Hij zei het volgende:

“Deposito’s van FTX-klanten zullen alleen worden hersteld in een faillissementsrechtbank, en dat zal vele jaren duren om uit te zoeken. Mt Gox-crediteuren hebben nog steeds geen geld ontvangen en het is bijna een decennium geleden.”

Mt. Gox was een Bitcoin-beurs die helaas in 2013 failliet ging na het verlies van een immense hoeveelheid Bitcoin van zijn investeerders. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds terugbetalingen van schuldeisers verwerkt in zowel Bitcoin (BTC) als Bitcoin Cash (BCH).

Hayes is ervan overtuigd dat exchanges vanaf dit punt voorzichtiger zullen omgaan met de activa van hun klanten. Verschillende beurzen hebben zelfs al aangekondigd dat ze proof-of-reservesystemen zullen uitrollen, waaronder Binance.

In de tussentijd verwacht Hayes dat handelsbedrijven met exposure tot FTX het aantal platforms dat ze gebruiken zullen verminderen. “De liquiditeit van het orderboek zal dalen,” zei hij.

Waar zal de markt naartoe gaan?

Op woensdag daalde Bitcoin naar zijn laagste prijs in 2022 tot nu toe, onder $16.000, na de val van FTX. De cryptomarkt hersteld zich donderdag echter licht nadat de CPI print van oktober een dalend inflatieniveau liet zien. Dit signaleerde voor beleggers dat de Fed misschien een stap dichter bij het vertragen van zijn renteverhogingen is, wat enige opluchting voor de markt bood.

Desondanks denkt Hayes dat de markten een scherpe daling zullen doormaken nu het faillissement van FTX rimpelingen veroorzaakt in de hele sector. Hij heeft beleggers, die geld hebben gestort bij bedrijven die door het bedrijf kunnen worden getroffen, dan ook geadviseerd hun tegoeden onmiddellijk terug te trekken. Hij gaf het onderstaande aan:

“Ik handel al langer in crypto dan dat ik TradFi verhandel, en ik ben nog steeds sprakeloos over wat er aan de hand is.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!