Cryptogroepen in Rusland aangevallen door bots

Social media groepen die gewijd zijn aan cryptocurrencies in Rusland zijn aangevallen door bots in wat lijkt op een campagne tegen bitcoin en dergelijke. Leden van de gemeenschap hebben gemerkt dat hun opmerkingen op het grootste sociale media platform van Rusland, Vkontakte, worden geactiveerd door bepaalde zoekwoorden zoals crypto en blockchain.

Bots overspoelen Vkontakte-groepen met kritiek op cryptocurrency

In de afgelopen week of zo hebben crypto-thema groepen op het door de staat gecontroleerde sociale netwerk van Rusland, Vkontakte (VK), een groeiend aantal opmerkingen gezien die proberen cryptocurrencies en gerelateerde technologieën in diskrediet te brengen, zo meldden de cryptonieuwsuitgangen Bits.media en RBC Crypto.

De opmerkingen verschijnen onder berichten en gelinkte artikelen over crypto assets. Ze zijn allemaal vergelijkbaar, bijvoorbeeld: “Het is duurder om in crypto te duiken, het is altijd grote risico’s,” “Iemand praat nog steeds over bitcoins?” of “Mensen die over crypto zoemen begrijpen het zelfs niet.”

Volgens Nikita Zuborev, senior analist bij de uitwisselingsaggregator Bestchange.ru, verschenen deze bots voor het eerst in de community en officiële pagina van zijn platform op Vkontakte op 13 februari. De accounts zijn typisch voor dergelijke aanvallen en zijn pas recent geregistreerd of gestolen inactieve accounts.

Bots worden vaak gebruikt om spam en advertenties te verspreiden of gebruikers aan te trekken voor frauduleuze schema’s, maar dit is deze keer niet het geval. De berichten bevatten geen externe links en hun inhoud beperkt zich tot abstracte kritiek op cryptocurrencies en activiteiten zoals handel.

De persdienst van Vkontakte vertelde RBC dat het bedrijf “geen toename van het aantal bots op het platform registreert” en verzekerde dat de moderators “prompt reageren op klachten” over bots die dezelfde informatie in massa posten.

Zuborev merkte ook op dat het nog steeds moeilijk is om vast te stellen waar de bots precies op reageren. Volgens zijn waarnemingen negeren ze berichten met afbeeldingen, maar worden ze geactiveerd door die met woorden als “Binance,” “bitcoin” of “blockchain”. De aanvallen hebben deze week intenser plaatsgevonden, aldus de analist.

Cryptokanalen op Telegram niet getroffen door botaanvallen

Het is moeilijk om de betekenis en effectiviteit van dergelijke campagnes tegen cryptocurrencies te begrijpen, merkte de CEO van defi-bankplatform Indefibank, Sergey Mendeleev, op, omdat de meeste Russischsprekende cryptogemeenschap dit sociale platform niet gebruikt, “om voor de hand liggende redenen.”

Mendeleev gelooft dat iemand de aanvallen heeft besteld, zodat ze later kunnen verwijzen naar “het grote volume van negatieve opmerkingen op het populairste sociale netwerk”. De expert wees erop dat dergelijke aanvallen niet zijn gezien in crypto-kanalen op Telegram.

Vkontakte werd opgericht in 2006 door de Russische ondernemer Pavel Durov, die later de Telegram messenger lanceerde. In april 2014 werd Durov ontslagen als CEO van VK. Hij suggereerde dat dit te wijten was aan zijn weigering om persoonlijke gebruikersgegevens aan Russische wetshandhavingsinstanties over te dragen, waaronder die van leden van een groep die zich richtte op de Euromaidan-protesten in Oekraïne, en hij verliet Rusland.

In september van dat jaar werd de Mail.ru-groep de enige eigenaar van het bedrijf. In december 2021 kochten de Russische staatsbank Gazprombank en verzekeringsmaatschappij Sogaz 57,3% van de aandelen van VK uit, waardoor ze de houders werden van het controlerende belang. Vkontakte heeft onlangs een NFT-service gelanceerd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!