Twee rechtszaken tegen Sam Bankman-Fried zijn uitgesteld tot strafzaak afgerond is

Een Amerikaanse rechter heeft de civiele rechtszaken van twee federale toezichthouders tegen de voormalige CEO van de ter ziele gegane FTX, Sam Bankman-Fried, op pauze gezet totdat het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) de strafzaak tegen de oprichter af heeft gerond.

Volgens een nieuw rapport van Reuters heeft rechter Kevin Castel van de Amerikaanse rechtbank in Manhattan een motie van het DOJ ingewilligd om de twee rechtszaken die zijn aangespannen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CTFC) uit te stellen.

Volgens Reuters hebben aanklagers gezegd dat het logisch is om de rechtszaken uit te stellen, omdat de zaken elkaar grotendeels overlappen en de uitkomst van de strafzaak waarschijnlijk van invloed zal zijn op de resterende problemen in de civiele zaak.

De aanklagers zeiden ook dat er een risico bestond dat Bankman-Fried bewijsmateriaal zou kunnen verzamelen in de civiele zaken om op ongepaste wijze regeringsgetuigen te beïnvloeden, ontdekkingsregels in strafzaken te omzeilen of zijn strafrechtelijke verdediging aan te passen.

Volgens Reuters komen dit soort situaties vaker voor wanneer twee toezichthouders parallelle strafzaken voeren. Tevens werd duidelijk dat de advocaten van SBF ermee ingestemd hebben om de civiele zaken te pauzeren, totdat er meer duidelijkheid is.

In een rechtszaak van eind januari vroeg de DOJ om een ​​uitspraak die de toegang van Bankman-Fried tot alle huidige en voormalige werknemers van de omstreden cryptobedrijven zou afsnijden, omdat ze vatbaar zouden kunnen zijn voor intimidatie.

FTX vroeg afgelopen november in eerste instantie faillissement aan. De oprichter, Sam Bankman-Fried, wordt beschuldigd van het oplichten van investeerders en het verkeerd omgaan met gebruikersfondsen door ze met miljarden uit te lenen aan Alameda Research, de handelstak van FTX, om weddenschappen aan te gaan die uiteindelijk misgingen. Hij is momenteel op borgtocht vrij in afwachting van zijn proces.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!