SEC dient aanklacht in tegen Sam Bankman-Fried

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft dinsdag aanklachten ingediend tegen FTX-oprichter Sam Bankman-Fried, omdat hij zei dat hij betrokken was bij een plan om investeerders in de cryptocurrency-beurs en de klanten van het platform te bedriegen.

De aanklachten werden ingediend nadat hij maandagavond op de Bahama’s was gearresteerd nadat de Verenigde Staten strafrechtelijke aanklachten hadden ingediend tegen de 30-jarige, die CEO van FTX was tot het in november faillissement aanvroeg. De aanklacht geeft het volgende aan:

“Zonder medeweten van die investeerders (en van de handelsklanten van FTX), orkestreerde Bankman-Fried een enorme, jarenlange fraude, waarbij hij miljarden dollars van de klantenfondsen van het handelsplatform omleidde voor zijn eigen persoonlijk gewin en om zijn crypto-imperium te laten groeien.”

SBF, zoals hij bekend staat, haalde meer dan $1,8 miljard op bij investeerders, waaronder enkele Amerikaanse investeerders, die aandelenbelangen in FTX kochten, “in de overtuiging dat die crypto-beurs over passende controles en risicobeheersmaatregelen beschikte”. Hij zamelde geld in en bouwde het cryptoplatform op, terwijl hij het belang van regulering en verantwoording benadrukte. De aanklacht gaat verder:

“Maar vanaf het begin heeft Bankman-Fried op ongepaste wijze activa van klanten omgeleid naar zijn particuliere crypto-hedgefonds, Alameda Research LLC (“Alameda”), en vervolgens die klantenfondsen gebruikt om geheime risico-investeringen te doen, royale onroerendgoedaankopen te doen, en grote politieke donaties.”

De SEC zei dat het probeert de vermeende “onrechtmatig verkregen winsten” van SBF terug te vorderen en er conservatoire rente over te betalen, civielrechtelijke sancties op te leggen, SBF uit te sluiten als functionaris en directeur en hem te verbieden deel te nemen aan het aanbod of de verkoop van effecten, waaronder crypto activa effecten.

SBF had vanmorgen moeten getuigen voor een commissie van het Huis in het Congres. John J. Ray, III, zal het Congres vanmorgen vertellen wat hij ontdekte toen hij in november de functie van CEO van FTX overnam. Hij werd echter gisteren echter in de Bahama’s aangehouden, waardoor de getuigenis niet door is gegaan.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!