Bitcoin klimt richting de $24.000 terwijl de Fed het begin van het desinflatoire proces erkent

De afgelopen week consolideerde Bitcoin (BTC) boven de $22.600 en het activum heeft vandaag opnieuw het weerstandsniveau van $23.000 verbroken nadat de Amerikaanse Federal Reserve het begin van het desinflatoire proces van de Amerikaanse economie aankondigde. De rente werd namelijk met 25 basispunten (0,25%) verhoogd, wat voor veel investeerders een meevaller bleek te zijn.

Bitcoin is in de afgelopen 24 uur met ruim 3,5% gestegen toen de aankondiging van de renteverhoging op de markt kwam. Toch is de centrale bank nog steeds niet optimistisch over de toekomstige stappen dit jaar. James Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, gaf namelijk aan dat toekomstige renteverhogingen tot de mogelijkheden behoren.

Powell gaf wel aan dat de Fed haar renteverhogingen afbouwt gezien de huidige situatie duidt op een vertraging van de inflatie. Hij zei:

“We kunnen nu voor het eerst zeggen dat het desinflatoire proces is begonnen.”

Het Consumer Price Index-rapport van vorige maand liet een neerwaartse trend zien in de CPI sinds de agressieve kwantitatieve versoepelingsmaatregelen van de Fed vorig jaar. Met 6,5% is het echter nog steeds hoger dan het door de centrale bank beoogde inflatiepercentage van 2%.

De erkenning dat dit het begin is van het desinflatoire proces van de Amerikaanse economie heeft de financiële markten wel vertrouwen gegeven. Grote beurzen zoals de NASDAQ zijn ondanks de toegenomen belangstelling gestegen.

Het kan echter zijn dat de oplevingen van de crypto- en aandelenmarkten te optimistisch is. In de VS is de huidige rentevoet van 4,75% de hoogste sinds oktober 2007, slechts een paar maanden voor het begin van de financiële recessie. Deze tweede, kleinere renteverhoging is echter het bewijs dat de Fed enigszins mild is over de toekomst van de economie.

Momenteel wordt Bitcoin verhandeld voor een prijs van $23,848, nadat het eerder vandaag probeerde om boven de $24.000 te blijven. Dat lukt echter niet, maar op het moment van schrijven lijkt Bitcoin nog een poging te gaan ondernemen op de korte termijn. Gezien het bullish nieuws is de bredere financiële markt optimistisch en kan dit een macro factor zijn dat BTC naar nieuwe lokale highs kan brengen

Het meest waarschijnlijke scenario is dan ook dat op de middellange tot lange termijn kan worden genoten van een bullish koers. Mochten de bulls erin slagen om het niveau van $24.000 definitief te verbreken, is $28.000 het volgende grotere weerstandsniveau.

Het bovenstaande geschetste scenario gaat er echter vanuit dat de macro-economische factoren gelijk blijven of verbeteren. Het kan namelijk zijn dat deze factoren een nieuwe negatieve impact op de financiële markten brengen, wat prijsdalingen tot gevolg kan hebben.