SBF wilt toegang tot cryptocurrencies die in verband staan met FTX en Alameda Research

Sam Bankman-Fried, de mede-oprichter van de inmiddels ter ziele gegane cryptocurrency-beurs FTX, heeft volgens een recente brief van zijn advocaat, Mark Cohen, toegang tot de cryptocurrencies gevraagd die verband houden met FTX en Alameda Research. Cohen drong er in de brief op aan dat de bestaande borgtochtvoorwaarden “met betrekking tot de overdracht van crypto-activa moeten worden verwijderd”.

SBF pleit voor verwijdering van twee borgtochtvoorwaarden

Sam Bankman-Fried werd aangeklaagd door een federale grand jury in Manhattan en wordt geconfronteerd met acht aanklachten, waaronder draadfraude, samenzwering om grondstoffenfraude te plegen, samenzwering om effectenfraude te plegen, witwassen van geld, samenzwering om de Federal Election Commission te bedriegen en schendingen van campagnefinanciering.

De voormalige CEO van FTX werd op borgtocht vrijgelaten en rechter Kaplan van de rechtbank legde Bankman-Fried bepaalde borgtochtbeperkingen op. Zo is de beklaagde teruggezonden naar het huis van zijn ouders in Californië met een door de overheid gecontroleerde enkelband.

Cohen, dezelfde advocaat die Ghislaine Maxwell vertegenwoordigde tijdens haar recente zaak over sekshandel, verzoekt om “twee toevoegingen” te verwijderen uit de borgtochtvoorwaarden van Bankman-Fried.

SBF wil contact kunnen leggen met “verboden” personen

De eerste is dat het Bankman-Fried momenteel verboden is om te spreken met Caroline Ellison, Gary Wang, Nishad Singh, twee bewerkte getuigen en George Lerner (de therapeut van Bankman-Fried). Cohen benadrukt dat de borgtochtvoorwaarde “overdreven” is en dat de intenties van Bankman-Fried om contact op te nemen met deze personen pogingen zijn om “hulp te bieden bij het faillissementsproces van FTX”.

De advocaat merkt verder op dat dit soort communicatie “geen weerspiegeling is van wangedrag”. Cohen geeft een voorbeeld en legt uit dat de borgtochtvoorwaarde van de regering betekent dat “Bankman-Fried niet met zijn therapeut, die een voormalige FTX-medewerker is, kon spreken zonder de medewerking van zijn advocaten.”

Hoewel de regering haar bezorgdheid heeft geuit over het gebruik van Signal door Bankman-Fried en “andere kortstondige berichtentoepassingen”, meent het juridische team van Bankman-Fried dat de zorgen onterecht zijn. “De door de regering voorgestelde borgtochtvoorwaarde met betrekking tot kortstondige berichtentoepassingen mag niet worden opgelegd”, schrijft Cohen aan rechter Kaplan.

SBF zoekt toegang tot cryptocurrencies

Bovendien zoekt Bankman-Fried rechten om toegang te krijgen tot specifieke cryptocurrencies die verband houden met FTX en Alameda Research. In de borgtochtvoorwaarden staat het volgende:

“Het is [Bankman-Fried] verboden om toegang te krijgen tot of over te dragen van FTX- of Alameda-activa of cryptocurrency, inclusief activa of cryptocurrency gekocht met geld van FTX of Alameda.”

De juridische vertegenwoordiging van Bankman-Fried dringt er bij de rechter op aan de borgtochtvoorwaarde te laten vallen, omdat het team van mening is dat de voorwaarden ongerechtvaardigd zijn. De rechtvaardiging van de regering werd versterkt door de recente overdrachten van aan FTX en Alameda gekoppelde fondsen, beschrijft Cohen in de brief.

Bankman-Fried heeft echter op zijn beurt “herhaaldelijk elke betrokkenheid bij de overschrijvingen ontkend” en hij nam contact op met de regering zodra hij merkte dat het geld was verplaatst. Tijdens een conferentie voorafgaand aan het proces op 3 januari 2023 zeiden openbare aanklagers dat ze nog steeds “onderzoeken” wie verantwoordelijk was voor de crypto-overdrachten.

Cohen concludeert dat het drie weken geleden is sinds de conferentie en het juridische team gaat ervan uit dat het onderzoek van de regering heeft bewezen “dat hij geen toegang heeft gekregen tot deze activa en deze niet heeft overgedragen”.

Als onderzoekers erachter zijn gekomen dat Bankman-Fried geen transacties heeft uitgevoerd met de genoemde crypto-activa, dan zou de “bestaande borgtochtvoorwaarde met betrekking tot de overdracht van crypto-activa” moeten worden stopgezet.

De advocaten van Bankman-Fried vatten de brief samen door te benadrukken dat, gezien de “enige basis die is aangevoerd voor het zoeken naar die voorwaarde niet wordt ondersteund”, de procesadvocaat van Bankman-Fried van harte gelooft dat de “op de conferentie opgelegde borgtochtvoorwaarde moet worden geschrapt”.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!