SEC klaagt Alameda Research CEO en FTX CTO aan voor fraude

De voormalig CEO van Alameda Research en de voormalig CTO van FTX, Caroline Ellison en Zixiao Wang, zijn officieel door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) aangeklaagd voor hun rol in een meerjarig plan om aandelenbeleggers in de failliete FTX-exchange op te lichten.

De SEC deed de officiële uitspraak in een persbericht op 21 december. Hierin merkte het op dat onderzoeken naar andere schendingen van het effectenrecht en naar andere entiteiten en personen die verband houden met het wangedrag aan de gang zijn. De SEC liet het volgende weten middels een tweet:

“De SEC heeft vandaag Caroline Ellison en Gary Wang aangeklaagd voor hun rol in een meerjarig plan om aandelenbeleggers in het crypto-handelsplatform FTX op te lichten. Ellison en Wang werken mee aan het lopende onderzoek.”

Ellison manipuleerde volgens de SEC de prijs van het FTT-token, het native token van FTX, in opdracht van de voormalig CEO van het bedrijf, Sam Bankman-Fried. Hierdoor werd de waardering van de FTT-holding van Alameda opgeblazen. Ook werden investeerder misleid over de risicoblootstelling van FTX.

De SEC voegde er verder aan toe dat Bankman-Fried op ongepaste wijze de activa van FTX-klanten naar Alameda omleidde. Tegelijkertijd werd FTX afgeschilderd als een veilig handelsplatform voor crypto-activa met geavanceerde risicobeperkende maatregelen om de activa van klanten te beschermen. De adjunct-directeur van de afdeling Handhaving van de SEC, Sanjay Wadhwa, gaf het volgende aan:

“De heer Bankman-Fried, mevrouw Ellison en de heer Wang waren actieve deelnemers aan een plan om materiële informatie voor FTX-investeerders te verbergen, onder meer door de inspanningen van de heer Bankman-Fried en mevrouw Ellison om de waarde van FTT kunstmatig te verhogen.”

Vandaag is Bankman-Fried vanuit de Bahama’s in New York aangekomen om te worden beschuldigd van fraude. De 30-jarige werd uitgeleverd op verdenkingen van het uitvoeren van een de ergste financiële zwendelpraktijken in de geschiedenis van de VS, aldus de SEC.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!