SBF beweert geen fondsen te hebben gestolen en beschuldigt de CEO van Binance

In een recent bericht op Substack maakte de oud-CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, duidelijk dat klanten van sommige delen van het FTX-imperium nog konden worden terugbetaald nadat het bedrijf failliet was verklaard. Hij verklaarde dat FTX US op het moment dat het faillissement werd aangevraagd “volledig solvabel” was en een uitstaand kassaldo had dat werd geschat op 350 miljoen dollar.

Bankman-Fried verklaarde dat toen John Ray de rol van CEO overnam, FTX International naar schatting 8 miljard dollar aan activa had en dat hij “bijna al” zijn persoonlijke middelen in had willen zetten voor terugbetaling aan klanten. Hij zei het volgende:

“Ik heb geen geld gestolen en ik heb zeker geen miljarden weggestopt. Bijna al mijn activa waren en zijn nog steeds bruikbaar om FTX-klanten te ondersteunen.”

Na het aanvragen van het faillissement, gaf de CEO aan dat hij nog slechts $100.000 op zijn bankrekening had staan. Hij gaf later dan ook aan dat hij de hulp van zijn ouders ingeroepen had om zijn borgtocht te betalen.

Met betrekking tot de beweringen dat Alameda zonder zijn medeweten of toestemming toegang had gekregen tot gebruikersgelden – de basis van de strafzaak tegen hem – ontkende Bankman-Fried elke betrokkenheid.

Bankman-Fried verklaarde dat advocatenkantoor Sullivan & Crowell en de algemene raad van FTX US hem onder druk zetten om John Ray als CEO van FTX aan te stellen, wat het herstel van de getroffen gebruikers had belemmerd. In wezen schreef hij de insolventie van FTX toe aan de crash van de cryptomarkt in 2022, samen met de “maandenlange PR-campagne tegen FTX” van Changpeng Zhao, Chief Executive Officer van Binance.

“Toen Alameda illiquide werd, deed FTX International dat ook, omdat Alameda een margepositie open had op FTX; en de run op de bank veranderde die illiquiditeit in insolventie. Er is geen geld gestolen. Alameda verloor geld als gevolg van een marktcrash waarvoor het niet voldoende was afgedekt, zoals Three Arrows en anderen dit jaar hebben gedaan.”

Bankman-Fried heeft verklaard onschuldig te zijn aan de acht aanklachten die tegen hem zijn ingediend, waaronder schendingen van de wetgeving inzake campagnefinanciering en fraude. Caroline Ellison en Gary Wang, die beiden voormalige CEO’s waren van respectievelijk Alameda Research en FTX, hebben al verantwoordelijkheid aanvaard voor hun rol in deze zaak door schuldig te pleiten voordat het proces tegen SBF in oktober begint.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!