DOJ legt beslag op $456 miljoen aan Robinhood aandelen van Sam Bankman-Fried

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) heeft officieel beslag gelegd op de aandelen van Robinhood van de voormalig CEO van FTX, Sam Bankman-Fried. Dit heeft het gedaan ondanks de bezwaren van het juridische team van SBF.

In een aanvraag van 6 januari informeren openbare aanklagers van de Commercial Litigation-tak van de DOJ Civil Division de faillissementsrechtbank in het district New Jersey dat Robinhood-aandelen ter waarde van meer dan $456 miljoen, verbonden aan de oprichter van FTX, nu in bewaring zijn bij de Amerikaanse regering. Het beschreef het als volgt:

“De Verenigde Staten heeft beslag gelegd op 55.273.469 aandelen van Robinhood Markets Inc. en $20.746.713,67 in Amerikaanse valuta van een rekening bij ED&F Man Capital Markets Inc. op grond van gerechtelijk geautoriseerde inbeslagnemingsbevelen uitgevaardigd in het zuidelijke district van New York.”

Volgens de indiening vormen de in beslag genomen activa eigendommen die betrokken zijn bij de schendingen van de strafrechtelijke statuten van witwaspraktijken en digitale fraude en zijn ze geen eigendommen van de failliete boedel.

In november vroeg FTX faillissement aan nadat de cryptocurrency-beurs niet voldeed aan opnameverzoeken van zijn klanten.

De inbeslagname door het DOJ komt wanneer Bankman-Fried een achtvoudige aanklacht voor zijn kiezen gekregen heeft die voortgevloeid is uit de vermeende verduistering van miljarden aan FTX-fondsen van klanten.

In een beëdigde verklaring die op 12 december is ingediend bij het Oost-Caribische Hooggerechtshof, zei Bankman-Fried dat hij en FTX chief technology officer Gary Wang geld hebben geleend van FTX-zusterbedrijf Alameda Research om Emergent Fidelity Technologies te financieren, dat de Robinhood-aandelen kocht. Bankman-Fried bezit overigens zelf 90% van de lege vennootschap.

De advocaten van Bankman-Fried stellen echter dat Emergent niet betrokken is bij de insolventie van FTX en geen deel mag uitmaken van de faillissementsprocedure. Ze zeggen ook dat de voormalige crypto-miljardair de aandelen nodig heeft om zijn juridische verdediging te financieren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!