2022 maakte projecten met miljarden aan kapitaal kapot

2022 was een rampjaar voor de cryptomarkt, die getroffen werd door de ene na de andere tegenslag, zoals de ineenstorting van Terra (LUNA) en FTX. Dit resulteerde in een verscheidenheid aan projecten die werden weggevaagd – ongeacht hoeveel kapitaal erin was gestoken.

Op 27 december publiceerde RootData de “2022 Crypto Industry Dead Project List” waaruit blijkt dat 96 cryptocurrency-projecten dit jaar dood zijn verklaard. Van die 96 ‘dode’ projecten hadden er 28 financiering ontvangen en waren goed voor maar liefst $3,61 miljard aan totale projectfinanciering. Hoewel het ongelukkig nieuws is voor beleggers, laten deze cijfers zien hoeveel mensen/bedrijven bereid zijn om te investeren in de cryptomarkt.

Verdeling van de fonsen aan dode projecten

FTX, een ter ziele gegane handelsplatform, was een van de belangrijkste begunstigden van deze investeringen met $1,73 miljard verdiend door verschillende financieringsrondes die werden gefaciliteerd door eersteklas risicokapitaalbedrijven zoals Coinbase Ventures, Binance Labs en Sequoia Capital en andere investeerders zoals Pantera Capital en Paradigm.

Om ervoor te zorgen dat Amerikaanse burgers konden profiteren van gestroomlijnde toegang, kreeg FTX US in Californië tevens een indrukwekkende injectie van 400 miljoen dollar van de Ontario Teachers’ Pension Plan Board.

Sinds juli 2020 heeft het ter ziele gegane crypto-uitleenplatform Celsius Network een enorme $788,8 miljoen gekregen van investeerders als WestCap aandelenfirma en CPDQ (Caisse de dépôt et placement du Québec) Canadese pensioenfondsbeheerder.

BlockFi, een cryptocurrency leenplatform geplaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor het aanbieden van ongeregistreerde effecten met wisselende rentetarieven, oogstte 499,85 miljoen dollar aan investeringen van ConsenSys Mesh, Morgan Creek Digital, Winklevoss Capital en andere grote financiers.

Uiteindelijk wist cryptomakelaar Voyager Digital 135 miljoen dollar binnen te halen bij gewaardeerde investeerders, waaronder Alameda Research, Galaxy Digital, Binance.US en de gerenommeerde Digital Currency Group. Maar ondanks dit succes – begin juli – hadden ze geen andere keuze dan Chapter 11 faillissementbescherming aan te vragen.

Dode munten in 2022

Eind november 2022 had CoinGecko’s crypto tracking platform 951 “dode” digitale activa gedocumenteerd – een grotere hoeveelheid dan in 2019 (807) en 2020 (1.320), maar minder dan de 3.322 van 2021. Deze ontwikkeling werd eerder gemeld door Finbold.

Uit de statistieken van CoinGecko blijkt dat tussen 2018 en 2022 (met uitzondering van 2021, dat een ongebruikelijk jaar was) jaarlijks gemiddeld 947 cryptocurrencies werden gedeactiveerd of verwijderd van het platform.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!