Buenos Aires gaat mining in 2023 belasten

De provincie Buenos Aires in Argentinië zal in 2023 beginnen met het belasten van het minen en mogelijk ook staken van cryptocurrency. Een nieuw voorstel wijzigt de belastingwet om cryptocurrency mining te introduceren als een belastbare activiteit die 4% zal heffen op het inkomen dat via deze activiteiten wordt berekend. Het is echter nog onduidelijk of staking zal worden belast.

Buenos Aires voegt mining van cryptocurrency toe als belastbare activiteit

De provincie Buenos Aires in Argentinië heeft een project goedgekeurd om cryptocurrency mining toe te voegen als een belastbare activiteit voor het komende jaar. Een document, gepresenteerd door de gouverneur van de provincie, Alex Kicillof, stelt vast dat de activiteit die formeel wordt omschreven als “Verwerkings- en valideringsdiensten voor crypto-activa en/of cryptocurrency-transacties (crypto-activa en/of cryptocurrency mining)” een aliquot van 4% zal vereisen over de inkomsten die bij deze activiteiten worden geproduceerd.

De belastingen zouden worden betaald aan de regering van de provincie, en zouden geen verband houden met andere door de Argentijnse nationale regering vastgestelde belastingen. Het document verduidelijkt verder dat deze belasting alleen van toepassing zal zijn wanneer de hardware die voor deze activiteit wordt gebruikt, zich in het rechtsgebied van de provincie bevindt.

Deze belastingregeling zal vanaf januari worden toegepast, maar er zijn nog enkele onduidelijke elementen rond de invoering van deze nieuwe belasting.

Resterende onzekerheden

De vraagtekens die analisten hebben bij de toepassing van deze belasting hebben voornamelijk betrekking op twee gebieden. De eerste heeft te maken met de definitie van de apparatuur die zal worden belast. Als de goedgekeurde documenten alleen betrekking hebben op proof-of-work (PoW) hardware, zullen alleen zogenaamde ASIC miners en grafische kaarten in aanmerking komen voor deze belasting. Als computers waarop staking nodes draaien echter ook als onderdeel van deze hardware worden beschouwd, zou staking ook kunnen worden belast.

Verder heeft Marcos Zocaro, een Argentijnse accountant, vragen over de prijs waartegen de mined (of staked) cryptocurrencies zullen worden belast. Het document stelt dat deze crypto-activa zullen worden belast tegen de “officiële of actuele waarde ter plaatse”, maar geeft geen definitie van de bron van deze waarden die van exchange tot exchange verschillen. Het is ook onduidelijk of deze waarde zal worden berekend wanneer de cryptocurrency wordt gemined, of wanneer de belastingperiode is afgelopen.

In april kondigde Buenos Aires aan dat het gebruikers volgend jaar zou toestaan belasting te betalen met crypto. De stad heeft ook een project om een blockchain ID systeem te gebruiken en zal Ethereum nodes hosten als onderdeel van haar digitalisering en modernisering push in 2023.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!