Wat is GameFi?

GameFi horen we je denken? Ja, klopt! GameFi is waar games en decentralized finance (DeFi) elkaar vinden. Het wordt ook wel eens play-to-earn genoemd en is eigenlijk een algemene term voor dat deel van de cryptowereld dat gelijktijdig met wereldwijde lockdowns sterk op de voorgrond is gekomen.

Thailand, Indonesië en andere landen in Zuidoost Azië vooral zijn waar GameFi of het play-to-earn concept voet aan de grond heeft gekregen. Specifiek Axie Infinity groeide in een jaar tijd uit tot de grootste DApp op het Ethereum-netwerk. Door middel van het spel te spelen, verdienen spelers SLP tokens die ze kunnen verkopen op een cryptobeurs. De prijs van dat token schommelde lang tussen $0.01 en $0.10.

Voor veel spelers die omwille van de lockdown geen werk meer hadden of niet konden werken, werd Axie Infinity al snel een lucratieve inkomstenbron. Want per dag kan je toch snel zo’n 200-300 SLP bij elkaar spelen. Met een gemiddeld dagloon rond $3, groeide Axie Infinity dus ook als kool.

Nog in de kinderschoenen

GameFi en blockchaingames staan echter nog in de kinderschoenen. Het is namelijk niet eenvoudig om een game te creëren die enerzijds geheel of gedeeltelijk op blockchaintechnologie werkt en anderzijds er ook nog eens visueel aantrekkelijk uitziet. Daarom zien veel van de huidige games er nog steeds behoorlijk rudimentair uit.

Een voorbeeld van een andere populair blockchaingame en GameFi concept is Alien Worlds. De nummer 2 in de ranking van meest actieve gebruikers (onder Pancakeswap) werkt zo dat elke handeling die je als speler doet, eigenlijk een handeling op de Wax blockchain is.

Je speelt als miner op een planeet en kan om de zoveel tijd om Trillium (TLM) minen. Elke keer je dat doet, voer je een smart contract uit op de Wax blockchain. In ruil voor die handeling, krijg je een bepaalde hoeveelheid TLM en maak je bovendien kans om een voorwerp of personage te vinden. Al die voorwerpen of personages op zich zijn NFT’s die je als speler verder in het spel kan gebruiken. Je kan ze ook verkopen op marktplaatsen en er andere cryptocurrencies voor krijgen.

Het spel ziet er niet flitsend of visueel aantrekkelijk uit. Integendeel, het is statisch en eerder saai om naar te kijken. Maar het concept erachter is wat van belang is. Door enkele simpele clicks, verdien je een cryptomunt die je, als je dat zou willen, kan verkopen op Binance voor een andere cryptomunt of dollars.

Het grafisch mindere element is waarom je veel van de huidige blockchaingames nog het beste kan vergelijken met de text-based games die we speelden jaren geleden. Je gaf de rauwe pixelfiguren op je scherm eenvoudige commando’s door te typen waarop zij dan houterig bewogen. Denk aan Leisure Suit Larry of Space Quest. Althans ondergetekende speelde die, ondertussen al weer bijna 30 jaar geleden. Er is dus nog een hele weg te gaan, maar je kan er van op aan dat er hard aan die weg getimmerd wordt!

Kleinere ontwikkelaars werken aan nieuwe GameFi-concepten en hoewel ze het nog niet luidop gezegd hebben, zullen de grote spelers zoals EA of Blizzard het concept ondertussen ook al van dichtbij bekeken hebben.

Verdienen door te spelen

Het GameFi concept is eenvoudig. Door middel van een spel te spelen, kan je cryptocurrencies verdienen. Snelle, goedkope blockchaintechnologie kan zo een ecosysteem doen floreren en winstgevend maken. Voor zowel de ontwikkelaar als de speler. En dat is het échte revolutionaire aan GameFi. Er wordt een heus metaverse gecreëerd waar spelers geld kunnen verdienen door te spelen. Want waarom zou je nog de deur uitgaan als er geld verdiend kan worden door je favoriete spel te spelen?

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!