CFTC noemt ETH opnieuw een commodity in rechtszaak

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft Ethereum (ETH) opnieuw een commodity genoemd in een rechtszaak op 13 december. Het heeft aanleiding gegeven tot speculaties dat Bitcoin (BTC) de enige cryptocurrency is die als handelswaar moet worden beschouwd.

In de rechtszaak van de CFTC tegen crypto-exchange FTX, het zusterbedrijf Alameda Research en Sam Bankman-Fried (SBF), verklaarde de regelgevende instantie het volgende:

“Bepaalde digitale activa zijn ‘commodities’, waaronder Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Tether (USDT ) en anderen, zoals gedefinieerd in sectie 1a(9) van de wet, 7 U.S.C. § 1a, lid 9.”

Er lijkt echter enige onenigheid te bestaan binnen de CFTC over of Ether als een grondstof moet worden geclassificeerd.

Rostin Behnam, het hoofd van de CFTC, beweerde vorige maand op een evenement aan Princeton University dat Bitcoin het enige crypto-activum is. Deze verklaring stat echter haaks op zijn eerdere opmerkingen die beweerden dat Ether ook een handelswaar zou kunnen zijn.

Gary Gensler, de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), heeft de afgelopen maanden eveneens tegendraadse standpunten over Ether ingenomen wat niet geheel onverwachts is. Gensler verklaarde eerder namelijk dat Ether een effect was na de initial coin offering (ICO), maar dat het sindsdien meer gedecentraliseerd is geworden en een commodity is geworden.

Ethereum stapte in september over van het Proof-of-Work (PoW)-consensusmechanisme naar het Proof-of-Stake (PoS)-mechanisme tijdens The Merge. De mening van Gensler begon te veranderen toen de ontwikkeling plaatsvond. Hij was van mening dat cryptocurrencies en tussenpersonen die houders in staat stellen hun cryptocurrency in te zetten, volgens de Howey-test als effecten kunnen worden geclassificeerd.

In de Verenigde Staten is er daarnaast momenteel een conflict bezig tussen de twee regelgevende instanties. Hoe cryptocurrencies worden geclassificeerd in de VS is van cruciaal belang omdat de CFTC grondstoffenfutures reguleert, terwijl de SEC effecten reguleert.

Wetgevers over de hele wereld hebben de crypto-industrie zwaar belast na de ineenstorting van FTX. Senator Elizabeth Warren werkt naar verluidt aan een wetsvoorstel dat de SEC de meeste regelgevende macht over de crypto-industrie zou geven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!