Het is vandaag precies twaalf jaar geleden sinds Satoshi Nakamoto, de pseudoniem van de maker van Bitcoin (BTC), definitief uit de Bitcoin-gemeenschap stapte, gekenmerkt door zijn laatste login op Bitcointalk.org. Sinds zijn vertrek is er een overvloed aan vooruitgang en ontwikkeling geweest in de wereld van de cryptocurrency.
In plaats van een mysterieuze, onbekende figuur te willen blijven, wilde de oprichter van ’s werelds grootste cryptocurrency iedereen die had bijgedragen aan zijn open source project benadrukken en belonen. Nakamoto was zich er scherp van bewust dat niets van dit alles mogelijk zou zijn geweest zonder hen.
“Meer werk te doen”
Meer dan tien jaar lang is de identiteit van Satoshi Nakamoto geheim gebleven. De maker leverde een grote bijdrage aan Bitcoin van 2008-2010 voor zijn laatste bericht op Bitcointalk.org, waar hij aandrong op “er is meer werk te doen”. Met hun bijdrage van DoS-limieten en verwijdering van de veilige modus is het duidelijk dat we veel dank verschuldigd zijn voor de ontwikkeling en verspreiding van deze revolutionaire munt – maar er zijn nog veel vorderingen in het kielzog ervan.
Voor het feit was Nakamoto erg betrokken bij forums. Op dat moment, toen Bitcoin op $0,20 handelde, en het netwerk nog niet onkwetsbaar was voor DoS aanvallen, uitte hij zijn ergernis over het feit dat Wikileaks Bitcoins gebruikte voor donaties, ondanks hoe weinig bekend BTC toen was. Dit gebeurde door een Amerikaanse economische blokkade van Wikileaks die werd afgedwongen door betalingsbedrijven als PayPal, Mastercard en Visa die hun dienstverlening aan deze non-profit organisatie van klokkenluiders stopzetten.
In 2008 zette de wereldwijde financiële crisis aan tot reddingsoperaties en bezuinigingsmaatregelen. Dit leidde tot een verminderd publiek vertrouwen in overheden en instellingen, waardoor Bitcoin ontstond als antwoord op deze wereldwijde instabiliteit.
Wat is er veranderd?
In de loop der jaren is Bitcoin gerevolutioneerd tot een innovatief platform dat het oorspronkelijke verhaal van “gezond geld” overtreft. Met lagen die ontworpen zijn om de mogelijkheden van de blockchain te vergroten, wordt gedacht dat Bitcoin in staat is om verschillende Web3-functies te bieden. De nieuwe programmeerbaarheid zou wel eens de digitale valuta kunnen veranderen en een nieuw tijdperk van cryptogedreven oplossingen kunnen inluiden. Satoshi Nakamoto voorzag deze transformatie al in de begindagen.
De baanbrekende Taproot upgrade van afgelopen november opende een pad voor snelle vooruitgang van gedecentraliseerde financiële diensten via het Bitcoin-netwerk.
Ondanks de onrust van 2022 die gekenmerkt werd door talrijke faillissementen, met name resulterend in de ondergang van Terra en FTX, hield Bitcoin stand. Bovendien schoot de adoptiegraad omhoog naar 800%, een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar. Blijkbaar heeft deze veerkracht bewezen dat Bitcoin één van de meest betrouwbare activa is die er zijn.
Bitcoin wordt al gebruikt als wettig betaalmiddel in El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), en er gaan geruchten dat andere landen mogelijk hetzelfde gaan doen. Het lijkt erop dat het gebruik van Bitcoin op internationale schaal alleen maar verder zal toenemen.