Wie is Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto is een pseudoniem dat wordt gebruikt door een onbekend persoon of meerdere personen die Bitcoin (BTC) hebben ontwikkeld. De bekende Bitcoin whitepaperA Peer-to-Peer Electronic Cash System” werd op 31 oktober 2008 gepubliceerd door Satoshi Nakamoto.

Op 3 januari 2009 werd de eerste Bitcoin software uitgebracht en de eerste BTC gemined. Het netwerk kon vanaf hier worden uitgebouwd. Versie 0.1 werd vervolgens op 9 januari via sourceforge gelanceerd.

Satoshi Nakamoto was in het begin de enige binnen het netwerk en genereerde de eerste tien blokken zelf als de eerste Bitcoin miner. Dit deed hij tot het moment dat andere personen zich aansloten. In deze beginfase van Bitcoin heeft Satoshi Nakamoto ook de miner rewards verdiend. De verwachting is dat hij zo’n 1 miljoen Bitcoins in bezit heeft. Deze Bitcoins zijn sinds medio 2009 nooit gebruikt of uitgegeven.

Satoshi Nakamoto was tot december 2010 actief betrokken bij de ontwikkeling van Bitcoin, maar verdween daarna meteen. Op 23 april 2011 schreef Satoshi Nakamoto zijn laatste e-mail. In deze mail stond het volgende: “Ik ben overgestapt op andere dingen. Het is in goede handen bij Gavin en iedereen”. De echte identiteit van Satoshi Nakamoto is tot op de dag van vandaag nooit definitief bewezen.

Velen bedenken al jaren theorieën over wie Satoshi Nakamoto werkelijk is. Zo gaf de oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, aan dat hij denkt te weten wie Satoshi Nakamoto is. Hoskinson merkte op dat slechts één persoon in het profiel van de mysterieuze maker van Bitcoin past en liet de naam Adam Back vallen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!