Sam Bankman-Fried wil met een nieuw bedrijf slachtoffers van FTX terugbetalen

De oprichter en voormalig CEO van het inmiddels failliete FTX, Sam Bankman-Fried, heeft gezegd dat hij hoopt een nieuw bedrijf te starten en genoeg geld te verdienen om de slachtoffers van de ineenstorting terug te betalen.

Hij erkende vanuit de Bahama’s dat hij lang niet zo bekwaam was als hij dacht dat hij was. Sam Bankman-Fried ontkende echter wel fraude te hebben gepleegd, terwijl hij aangaf dat zich zorgen maakt over een mogelijke arrestatie terwijl hij ’s nachts aan het piekeren is, aldus een rapport van de BBC. Hij zei naar verluidt het volgende:

“Ik ga nadenken over hoe we de wereld kunnen helpen en als gebruikers niet veel terugkrijgen, ga ik nadenken over wat ik voor hen kan doen. En ik denk dat ik op zijn minst een plicht aan FTX-gebruikers om hen zo goed mogelijk te helpen.”

Begin november kwam het nieuws naar buiten dat FTX in de Amerikaanse staat Delaware het faillissement van Chapter 11 had aangevraagd na een week van speculaties over de solvabiliteit van het bedrijf. Ook was FTX US bij de procedure betrokken, ondanks beweringen van de voormalig CEO dat hun Amerikaanse tak in orde was.

Daarna werd onthuld dat de exchange maar liefst $10 miljard aan activa van klanten leende om risicovolle weddenschappen te financieren door het aangesloten handelsbedrijf, Alameda Research. De depositoclaims liggen tussen de 8 en 12 cent op elke dolar doordat er een gat van $10 miljard in de balans is.

Een van de grootste beschuldigingen tegen SBF is dat Alameda Research, een kwantitatief handelsbedrijf opgericht door SBF dat als een volledig afzonderlijk bedrijf moest optreden, het geld van FTX-klanten gebruikte om risicovolle financiële weddenschappen aan te gaan.

De BBC beweerde dat een voormalig senior FTX-medewerker die met SBF werkte, zei dat hij moet hebben geweten dat Alameda Research FTX-gelden van klanten gebruikte. Volgens SBF is dat niet waar. Hij ontkent de beweringen hij wist dat Alameda FTX-gebruikersgelden gebruikte om risicovolle transacties uit te voeren. Hem werd daarna gevraagd of hij frauduleus of incompetent was waarop hij het volgende antwoordde:

“Ik heb niet willens en wetens fraude gepleegd, ik denk niet dat ik fraude heb gepleegd, ik wilde niet dat dit allemaal zou gebeuren. Ik was zeker lang niet zo competent als ik dacht ik was.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!