FTX-oprichter Sam Bankman-Fried zal morgen getuigen voor het Amerikaans Congress

De flink bekritiseerde FTX-oprichter Sam Bankman-Fried heeft onlangs al ingestemd om te getuigen voor het Amerikaans Congress. Nu is echter duidelijk geworden dat SBF officieel toegevoegd is als getuige voor de congreshoorzitting van deze week over de desintegratie van de cryptocurrency-beurs.

Volgens een nieuwe memo van de regering wordt de voormalige CEO van het failliete cryptobedrijf opgeroepen om op 13 december om 10.00 uur (EST) als getuige te getuigen voor het House of Representatives Committee of Financial Services.

Ook wordt als getuige opgeroepen John J. Ray III, die vorige maand de functie van CEO van FTX overnam nadat Bankman-Fried aftrad.

Ray zal getuigen voor Bankman-Fried, die wordt beschuldigd van het verkeerd omgaan met geld van klanten door ze uit te lenen aan zijn andere bedrijven, het niet goed beheren van risico’s en marktmanipulatie.

Eerder deze week drong Democratisch congreslid Maxine Waters, het hoofd van de commissie voor financiële diensten, er bij Bankman-Fried op aan de hoorzitting bij te wonen. Ze tweette het volgende:

“Op basis van uw rol als CEO en uw media-interviews van de afgelopen weken, is het ons duidelijk dat de informatie die u tot nu toe heeft voldoende is voor een getuigenis.

Zoals u weet, heeft de ineenstorting van FTX meer dan een miljoen mensen schade berokkend. Uw getuigenis zou niet alleen betekenisvol zijn voor leden van het Congres, maar is ook van cruciaal belang voor het Amerikaanse volk.

Het is absoluut noodzakelijk dat u onze hoorzitting op de 13e bijwoont, en we zijn bereid om vervolghoorzittingen te plannen als er later meer informatie is om te delen.”

Bankman-Fried zei echter dat hij beperkt zal zijn in wat hij tijdens zijn getuigenis kan zeggen omdat hij geen toegang heeft tot de benodigde gegevens. Hij gaf het volgende aan:

“Ik heb nog steeds geen toegang tot veel van mijn gegevens – professioneel of persoonlijk. Er is dus een grens aan wat ik kan zeggen, en ik zal niet zo behulpzaam zijn als ik zou willen. Maar aangezien de commissie nog steeds denkt dat het nuttig zou zijn, ben ik bereid om op de 13e te getuigen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!