EU gaat nieuwe limieten van €10.000 op contante betalingen en €1.000 op crypto-transacties toepassen

De staten van de Europese Unie zijn bijeengekomen om een ​​nieuwe limiet vast te stellen voor contante betalingen en om de controles op crypto-transacties te versterken. Op 6 november kwam het blok overeen om een ​​limiet van € 10.000 op contante betalingen in te stellen en om sterker toezicht uit te oefenen op cryptotransacties van meer dan 1.000 euro.

Onder het mom van “het witwassen van geld bestrijden”

De landen van de Europese Unie hebben een reeks nieuwe richtlijnen aangekondigd om het gebruik van contant geld en andere alternatieve valuta zoals cryptocurrencies voor criminele doeleinden moeilijker te maken. Op 6 november keurde het blok een nieuwe limiet voor contante betalingen goed, die tot €10.000 zal toestaan ​​in alle landen die deel uitmaken van de unie. Landen mogen zelf het limiet echter nog verder verlagen.

Momenteel heeft Spanje in dit opzicht een van de laagste limieten, waardoor burgers slechts tot €1.000 contant kunnen betalen. De Europese Centrale Bank (ECB) was het hier echter niet mee eens in 2018, toen de instelling de maatregel als “onevenredig” kwalificeerde omdat het het gebruik van contant geld als een effectief wettig betaalmiddel zou kunnen beperken.

Niet alleen contante betalingen zullen worden beïnvloed door deze nieuwe reeks maatregelen. Andere sectoren, waaronder sieraden en goudsmeden, zullen ook te maken krijgen met verhoogde controle van de organisatie. Zbynek Stanjur, minister van Financiën van de Tsjechische Republiek, verklaarde:

“Contante betalingen van meer dan 10.000 euro zijn onmogelijk. Anoniem blijven bij het kopen of verkopen van cryptocurrency zal veel moeilijker zijn. Je verschuilen achter verschillende lagen van bedrijfseigendom zal niet langer werken. Het zal nog moeilijker zijn om vuil geld wit te wassen met sieraden of goudsmeden.”

Het blok zal ook een nieuwe landensysteemclassificatie introduceren die het niveau van naleving van elk van de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF) weergeeft, inclusief grijze en zwarte lijsten.

Cryptocurrencies ook inbegrepen

Zoals Stanjur zei, zullen cryptocurrencies ook worden opgenomen als onderdeel van deze reeks maatregelen. De Europese Unie was het erover eens dat cryptotransacties met een waarde van meer dan €1.000 due diligence-onderzoeken zullen ondergaan door de virtual asset service providers (VASP’s) die hen faciliteren.

Ook zal de Europese Unie VASP’s onderwerpen aan hetzelfde niveau van toezicht op de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering waar andere financiële instellingen al mee te maken hebben. Deze beurzen, brokers en bewaarders zullen risicobeperkende elementen moeten introduceren bij het omgaan met zelfgehoste portefeuilles, en andere specifieke maatregelen die gericht zijn op het beheersen van grensoverschrijdende betalingen met behulp van cryptocurrencies.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!