NFT-experts: reguleer de use case, niet de tech

Metaverse en NFT-industrieleiders hebben aan de wetgevers van het Europees Parlement verteld dat regelgeving zich moet richten op de use cases in plaats van op de technologie. Dit werd gedaan tijdens een vergadering om de aanbevelingen van de Web3-industrie voor toekomstig beleid te bespreken. Markus Infanger van Ripple zei het volgende tijdens de vergadering.

“We bevinden ons in de begindagen en krabben nog niet eens aan de oppervlakte. De acceptatie nieuwe, economische sfeer zou worden gestimuleerd door regelgeving.”

Stefan Berger, Europarlementslid, stond aan de leiding van de vergadering die ook de onderhandelingen van het Parlement over de verordening Markets in Crypto-Assets (MiCA) leidde. MiCA zorgt echter voor dat NFT’s grotendeels worden uitgesloten doordat grote groepen NFT’s als financiële instrumenten kunnen worden beschouwd. Fabian Vogelsteller, auteur van de op Ethereum gebaseerde ERC-20-tokenstandaard, zei:

“NFT’s alleen als financiële instrumenten beschouwen, is niet de juiste benadering.”

Blockchain for Europe, een in Brussel gevestigde crypto-belangenbehartigingsgroep, werkte samen met de centrumrechtse Europese Volkspartij van het Parlement om een educatieve workshop te organiseren over NFT’s, de metaverse en beleidsaanbevelingen.

De experts uit de branche gaven aan dat NFT’s geen activaklasse zijn. Deze breidden zich namelijk uit naar uiteenlopende gebruiksscenario’s. Ze gaven aan dat verschillende toepassingen van blockchain van geval tot geval moeten worden gereguleerd. Innovatie mag volgens de experts onderweg niet de kop in worden gedrukt.

Verschillende analogieën werden gebruikt om het punt duidelijk te maken:

“Een voetbalkaart om te verzamelen is niet hetzelfde als een Tesla-aandeel en zou niet onder dezelfde bepalingen moeten vallen. Als het gaat om de onderliggende technologie: een contract is niet hetzelfde als toiletpapier, hoewel beide bijvoorbeeld van papier zijn gemaakt.”

Stelios Kympouropoulos en Stefan Berger verzekerden hun gasten dat de lessen uit de workshop in de parlementaire discussies passen en dat de discussie nog gaande is.

NFT’s ontvangen een op maat gemaakt rapport van het Europees Parlement waarin de Europese Commissie wordt aangespoord om wetgeving voor te stellen volgens de suggesties. In het geval van de metaverse, bevinden de EU-instellingen zich nog in de vroege onderzoeksdagen. In september werd door de Commissie een Virtual and Augmented Reality Industrial Coalition gelanceerd dat als brug tussen de VR-industrie en de beleidsmakers vormt.

NFT’s kunnen nog steeds strengere regelgeving zien komen van het anti-witwaspakket waarover momenteel wordt onderhandeld in het parlement, waarover naar verwachting begin 2023 zal worden gestemd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!