Monetaire autoriteit van Singapore had FTX-gebruikers mogelijk kunnen beschermen

De Monetary Authority of Singapore (MAS) heeft op 21 november in een persbericht vragen en misvattingen behandeld na de ineenstorting van FTX. De FTX-exchange had geen vergunning van de MAS en werd offshore geëxploiteerd. Het is daarom niet mogelijk om lokale gebruikers van FTX te beschermen door hun activa af te schermen of FTX-activa met reserves te dekken. Het volgende stond in het persbericht:

“MAS kan dit niet doen omdat FTX geen vergunning heeft van MAS en offshore opereert. MAS heeft consequent gewaarschuwd voor de gevaren van het omgaan met niet-gereguleerde entiteiten.”

Beleggers vroegen zich af waarom de MAS de crypto-exchanges Binance en FTX anders behandelde. Binance werd namelijk op de Investor Alert List geplaatst terwijl FTX niet op deze lijst stond. Een aantal grote instellingen en particuliere investeerders waren topinvesteerders in FTX. Een instelling dat eigendom is van de Singaporese overheid, Temasek, was zelfs een van de grootste investeerders in FTX.

FTX heeft ondertussen geen Singaporese gebruikers gevraagd en gebruikers in Singapore hadden wel online toegang tot de services van FTX. De afdeling Commerciële zaken heeft bovendien Binance onderzocht op mogelijke schending van de Payment Services Act, terwijl FTX werd bevonden in overeenstemming te zijn met de Payment Services Act.

De MAS beweert daarnaast dat het niet-mogelijk is om alle crypto-exchange- en offshore-crypto-bedrijven in de lijst op te nemen. Geen enkele andere toezichthouder ter wereld heeft dit gedaan. De toezichthouder beweert dat het investeerders tijdig heeft gewaarschuwd voor risico’s in crypto-investeringen.

Singapore lijkt ook over te stappen naar een crypto-hub, aangezien investeerders vaak handelen en investeren in de crypto-markt. Nadat de crypto-markten crashten als gevolg van de ineenstorting van Terra afgelopen mei, heeft de MAS echter ene strikte houding aangenomen. Door de ineenstortingen van Terra en FTX zijn veel investeerders namelijk slachtoffer geworden.

De mede-oprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, heeft de MAS bekritiseerd vanwege de strikte regelgevende maatregelen. Volgens hem is het streven van Singapore om een crypto-hub misschien onmogelijk vanwege de sceptische benadering van digitale activa.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!