Aantal Bitcoin ATM-installaties stijgen in Rusland

Het aantal Bitcoin (BTC)-automaten is gestegen in Rusland. Er is vraag naar de automaten vanwege de gemakkelijke toegang tot cryptocurrencies ondanks de onzekerheid over de regelgeving en ongunstige wisselkoersen.

Vraag naar crypto neemt toe

Met de groeiende belangstelling voor cryptocurrencies neemt het aantal geldautomaten dat digitale activa aanbiedt toe, aldus het Russische zakenblad Kommersant in een artikel. Enkele tientallen bitcoin ATM’s (BATM’s) zijn nu actief in het hele land, ondanks het gebrek aan duidelijkheid in termen van regelgeving.

Moskou heeft het voortouw genomen als het gaat om nieuwe installaties. De krant citeert een van de bedrijven erachter, Rusbit, en onthult dat er dit jaar 14 nieuwe “cryptomaten” zijn verschenen in de hoofdstad, wat het totaal in de Russische Federatie op 52 eenheden brengt. Gezien het grondgebied en de bevolking van Rusland is dat nog steeds een relatief klein aantal, maar Rusbit verwacht een piek in 2023.

Bij de meeste BATM’s kunnen gebruikers een of meer munten kopen met contant geld of een niet-contante betaalmethode zoals een creditcard en vervolgens het digitale geld ontvangen in een cryptowallet. Sommige ondersteunen ook de verkoop van cryptocurrency voor fiat, maar de automaten in Rusland bieden momenteel geen dergelijke geldopnames.

Nog steeds een grijs gebied

Rusbit biedt zijn automaten aan voor 1.800 tot 3.600 dollar en onderhoudt ze voor 1% van de omzet. Het bedrijf zegt dat zijn activiteiten volledig legaal zijn volgens de wet op digitale financiële activa die in januari vorig jaar van kracht werd. De apparaten delen gegevens met de federale belastingdienst, net als kassa’s, en controleren de identiteit van klanten door hun crypto-adressen bij te houden.

Juristen die door de publicatie werden geïnterviewd, zeggen echter dat de bitcoin-automaten zich wat de regelgeving betreft nog steeds “in de grijze zone” bevinden. De DFA-wet regelt cryptocurrencies en aanverwante activiteiten slechts gedeeltelijk, terwijl het Russische parlement een uitgebreider wetsvoorstel over digitale valuta nog moet herzien en aannemen.

Volgens Ksenia Petrovets, senior medewerker bij het advocatenkantoor Birch Legal, heeft de huidige wetgeving geen betrekking op het omwisselen van digitale valuta tegen fiat geld of andere cryptocurrencies en zijn deze noch expliciet verboden noch direct gelegaliseerd en gereguleerd.

Alexander Sharapov, een advocaat van KSK Group, wees erop dat het onduidelijk is welke rechtshandelingen de interactie tussen de verkoper en de koper van de cryptocurrency in het geval van BATM’s moeten regelen. Pavel Ganin, partner bij A.T.legal, voegde eraan toe dat er ook geen procedure is voor de bescherming van consumentenrechten.

De CEO van DeFi-bankplatform Indefibank, Sergey Mendeleev, vreest dat de nieuwe bitcoin-automaten door de autoriteiten in beslag worden genomen, net als die van Bbfpro. Op verzoek van de Centrale Bank van Rusland nam justitie in 2018 22 automaten van het bedrijf in beslag.

Veel exchanges onbereikbaar voor Russen

Toch is er vraag naar dit soort diensten, want voor gewone Russen is het vrij moeilijk om munten te kopen als ze peer-to-peer exchanges moeten vinden, rekeningen moeten openen op Engelstalige platforms, en know-your-customer (KYC) procedures moeten doorlopen, merkte Roman Kaufman, medeoprichter van Berezka DAO, op.

Het belangrijkste nadeel is de ongunstige wisselkoers die BATM-operatoren gewoonlijk aanbieden, die in Rusland doorgaans 10 tot 15% hoger ligt dan bij online wisselaars. Aan de andere kant kunnen degenen die crypto gewoon willen uitproberen, de geldautomaten gebruiken om een veel kleinere hoeveelheid digitaal geld te kopen in vergelijking met handelsplatforms.

Concluderend, het is voor inwoners van Rusland moeilijk om aan crypto te komen. Met de huidige sancties tegen het land is het lastig om een rekening te openen op Engelstalige platforms. Daarentegen worden steeds meer BATM’s geplaatst in het land ondanks het feit dat er nog geen duidelijke regelgeving voor is.