BUSD volume stijging ten koste van USDT-dominantie

De afgelopen tijd heeft Binance flink ingezet op het promoten van zijn eigen BUSD stablecoin en dit zorgt ervoor dat de dominantie van marktleider Tether (USDT) omlaag gaat. Op Binance is momenteel een derde van de transacties gemoeid met BUSD. In september stegen de BUSD-pairings tot 36% en deze maand staat het tot nu toe op 35%, aldus The Block. Ter vergelijking met vorig jaar was dit slechts 17%.

Op de BNB Chain is BUSD de belangrijkste stablecoin. Het is gekoppeld aan de prijs van de Amerikaanse dollar, in tegenstelling tot het native token van Binance, BNB, die vrij zwevend is. Vanwege de sterke promotie van de grootste crypto-exchange op basis van handelsvolume, vertegenwoordigt de stablecoin nu een belangrijke kracht in het landschap. Toch is Tether nog steeds dominant op alle exchanges terwijl het aandeel wel daalde met 58% in september. BUSD steeg in deze periode met 24%.

Tegelijkertijd is het handelen tegen stablecoins steeds gebruikelijker geworden. Terwijl in 2018 de handel met bitcoin-paren maar liefst 35% van het volume op beurzen vertegenwoordigde, vertegenwoordigt het nu minder dan 3%. Evenzo maakt handel tegen ETH minder dan 1% van dat volume uit.

De stijging van de handel in BUSD kan deels worden toegeschreven aan Binance’s gratis handel in BUSD-handelsparen, wat handelaren ertoe aanzette om ertegen te handelen. Dit werd versterkt door het besluit van Binance om de stablecoin-holdings van zijn gebruikers, voor USDC, USDP en TUSD, om te zetten in BUSD.

Momenteel kan 74% van het totale handelsvolume worden toegeschreven aan Binance en daarom is het niet verwonderlijk dat de beslissingen om prioriteit te geven aan de eigen stablecoin een grote impact hebben gehad. Niet alleen de vraag naar BUSD-handel is toegnomen maar ook het aanbod. Het aanbod van BUSD is namelijk gestaag gegroeid, terwijl USDT en USDC hun aanbod dit jaar hebben zien afnemen. Aan het begin van het jaar had BUSD een aanbod van 14,4 miljard dat inmiddels gestegen is naar 21,4 miljard om het moment van schrijven. Ondanks de snelle opkomst van BUSD, staat het echter nog steeds op de derde plaats met slechts de helft van het aanbod van USDC en slechts een derde van dat van USDT.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!