Glassnode: whales accumuleren BTC terwijl de markt de bodem heeft gevonden

Glassnode verklaarde in het wekelijkse on-chain-analyserapport op 10 oktober dat Bitcoin (BTC) de afgelopen weken opmerkelijk stabiel is gebleven in vergelijking met traditionele activamarkten zoals forex, volatiele aandelen en krediet. Glassnode voegde eraan toe dat Bitcoin ongewoon laag in volatiliteit is als er wordt gekeken naar de renteverhogingen door centrale banken, de stijgende inflatie en een sterke Amerikaanse dollar.

In het rapport werden de huidige marktomstandigheden vergeleken met eerdere dieptepunten van de bear-markt om te concluderen dat on-chain-statistieken, marktstructuren en gedragspatronen van beleggers erg veel weghebben van een bear-marktbodem. Glassnode tweette het volgende:

“In schril contrast met de volatiele aandelen-, krediet- en FX-markten, is #Bitcoin de afgelopen weken opmerkelijk stabiel gebleven.

In ons laatste rapport evalueren we of er sprake kan zijn van echte bodemvorming en passen we verschillende statistieken aan voor de invloed van verloren munten.”

De bodem van een bear-markt gaat meestal gepaard met tijden van langzame en gestage accumulatie door instellingen, ervaren investeerders en whales. Het rapport vergeleek twee grafieken, één in de bearmarkt tussen september 2018 en april 2019 en de huidige die begon in april 2022. Ze leken erg veel op elkaar, elk met een capitulatiegebeurtenis en bear-marktrally’s.

Ook werd er een stijging van de opnames van Bitcoin-whales van exchanges gerapporteerd, wat eveneens een accumulatiesignaal is. Dit komt omdat het activum wordt opgeslagen in plaats van klaargemaakt om te verkopen. De netto uitstroom van whales bereikte zelfs het hoogste punt sinds juni 2022 met 15,7K BTC.

Ook maakte Glassnode gebruik van een statistiek die een Accumulation Trend Score genoemd wordt. Dit wordt gebruikt om de geaggregeerde intensiteit van de balanswijziging van actieve beleggers in de afgelopen 30 dagen te bepalen. Het geeft aan dat er een aanzienlijke accumulatie door grote entiteiten heeft plaatsgevonden. Dit suggereert dat er een evenwichtige of neutrale marktstructuur is die vergelijk is met begin 2019.

Volgens WooCharts wordt Bitcoin bovendien nog steeds onder de belangrijkste indicatoren voor prijsmodellen op de lange termijn verhandeld. Hieronder valt onder andere het voortschrijdend gemiddelde van 200 weken die op $23.560 staat terwijl BTC wordt verhandeld voor een prijs van $19.106 met een daling van 0,7% op de dag.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!