Euro bereikt dieptepunt tegenover de Amerikaanse dollar | goed nieuws voor Bitcoin?

De officiële munteenheid van de eurozone bereikte vandaag een dieptepunt van $1.0001, waarmee het angstaanjagend in de buurt kwam van pariteit met de Amerikaanse dollar. Op het moment van schrijven is de munteenheid echter weer iets gestegen en staat iets meer dan een halve cent boven de dollar.

De angst voor een gasstop in Rusland en een dreigende recessie hebben de afgelopen maanden geleid tot een daling van de euro, terwijl de oorlog van het Oost-Europese land tegen Oekraïne voortduurt. Ondertussen is de Amerikaanse dollar sterker geworden dankzij de toezegging van de Federal Reserve om de rente te verhogen, in een poging de stijgende inflatie te bestrijden. De Europese Centrale Bank heeft daarentegen langzamer gehandeld; het moet later deze maand kiezen tussen een initiële stijging van 25 of 50 basispunten.

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, hebben economen wereldwijd gewaarschuwd dat een wereldwijde recessie waarschijnlijk is. De herhalende dreigementen van president Poetin om de Europese gasvoorziening af te sluiten, hebben de angst doen toenemen, aangezien de energieprijzen zouden kunnen blijven stijgen als Europa zijn primaire gasbron zou verliezen.

Nu hoor ik jullie uiteraard vrage, wat heeft dit met crypto te maken? Nou zoals jullie wellicht wel weten, kwam het idee van Bitcoin (BTC) voort uit de rampzalige wereldwijde financiële crisis van 2008; de pseudonieme maker Satoshi Nakamoto zei dat het een reactie was op de incompetentie van de centrale bank. Aangezien Bitcoin een vaste voorraad van 21 miljoen munten heeft, beschrijven crypto-enthousiastelingen het vaak als een “hard geld” alternatief voor traditionele valuta’s. Veel van de meest fervente volgers van crypto geloven dat fiat-valuta’s voorbestemd zijn om op de lange termijn te mislukken, omdat ze zijn ontworpen om op te blazen.

Arthur Hayes, voormalig CEO en mede-oprichter van BitMEX, becommentarieerde de kwestie in een blogpost van april en zei dat Bitcoin tegen 2030 een prijs van $1 miljoen zou bereiken. Hij bevestigde zijn gewaagde voorspelling toen de euro dinsdag crashte, met het argument dat de neergang het eerste teken was van een zogenaamde “Doom Loop” waarin centrale banken overgaan op controle van de rentecurve wanneer fiat-valuta’s beginnen in te storten. “Maar wees geduldig, deze dingen hebben tijd nodig”, voegde hij eraan toe.

Ondanks de forse waardedaling van de euro hebben Bitcoin en de rest van de cryptomarkt de afgelopen maanden echter niet beter gepresteerd. De koningsmunt brak vandaag opnieuw onder de $20.000, waardoor de wereldwijde marktkapitalisatie van cryptocurrencies op iets meer dan $922,5 miljard kwam, wat ongeveer 70% lager is dan de piek in november 2021. De angst in de cryptocurrency-markt is dan ook toe te schrijven aan de huidige economische situatie in de wereld. Deze angst kan echter snel omslaan in hebberigheid, zodra de zwakke handen uit de markt zijn gedwongen.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!