Digitale roebel zal worden gebruikt voor handel met China en kan de wereldwijde acceptatie versnellen

Rusland is momenteel bezig om de plannen om de digitale valuta van de centrale bank (CBDC), de digitale roebel, te intensiveren. Het plan is om de CBDC te gebruiken in de handel met China. Deze ontwikkeling zou andere landen over de hele wereld kunnen aanmoedigen om CBDC’s te gebruiken in onderlinge schikkingen met buitenlandse partners. Hierdoor zal de wereldwijde acceptatie van cryptocurrency worden versneld.

De Russische wetgever en hoofd van de financiële commissie van de Doema (het lagerhuis van het Russisch parlement), Anatoly Aksakov, gaf aan dat Moskou van plan is de digitale roebel te gebruiken om de afhankelijkheid van westerse financiële instelling te verminderen. Het huidige plan is om de CBDC begin volgend jaar te lanceren. Aksakov zei het volgende tegen Reuters:

“Het onderwerp van digitale financiële activa, de digitale roebel en cryptocurrencies neemt momenteel toe in de samenleving, aangezien westerse landen sancties opleggen en problemen creëren voor bankoverschrijvingen, ook bij internationale schikkingen.”

Daarnaast gaf Aksakov aan dat het project van cruciaal belang is om de financiële stromen systemen kunnen omzeilen die worden gecontroleerd door landen die geen goede relatie hebben met Rusland. De centrale bank van het land, de Bank of Russia, en de regering zijn er echter niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over de regulering van cryptocurrency. Het parlementslid hoopt wel dat deze wetgeving tegen het einde van dit jaar tot stand kan komen. Hij gaf verder aan:

“Als we dit lanceren, zullen andere landen het in de toekomst actief gaan gebruiken, en zal de controle van Amerika over het wereldwijde financiële systeem effectief eindigen.”

De Bank of Russia kondigde maart van dit jaar aan dat het officieel een proef te hebben gelanceerd met de digitale roebel. Hiermee werden de eerste overdrachten met de CBDC tussen burgers voltooid. Drie banken van de 12 financiële instellingen in de pilotgroep van de CBDC hadden op het moment van de aankondiging al het digitale roebelplatform geïntegreerd. Hierbij hadden twee van hen de volledige cyclus van digitale roebeloverdrachten tussen klanten met behulp van mobielbankieren-applicaties voltooid.