Rusland gaat in 2023 digitale roebel testen

De Centrale Bank van Rusland zal vanaf april 2023 beginnen met proeftesten van de digitale roebel met echte cliënts met het gebruik van smart contracts. Dit werd deze week aangekondigd door de vice-gouverneur van de uitgevende instantie, Olga Skorobogátova. Zij vertelde het volgende op een bijeenkomst van de Vereniging van Russische Banken:

“We zijn van plan om vanaf april volgend jaar een proefproject te starten met echte klanten en echte operaties.”

De Russische functionaris legde uit dat “de meeste pilotbanken deelnemen aan testoperaties. Het proefproject omvat ook tests voor het gebruik van smart contracts, computerprogramma’s die in code zijn geschreven en waarmee automatisch wordt voldaan aan de tussen partijen overeengekomen voorwaarden zonder tussenkomst van tussenpersonen.

Een maand geleden kondigde de Russische Centrale Bank aan dat ze het prototype van de digitale roebel aan het testen was. Deze omvatte het openen van digitale wallets voor bankklanten en overschrijvingen tussen gebruikers.

Het CBDC-project is een kwestie van hoge prioriteit geworden voor de Russische regering. Na de invasie van Oekraïne en strenge westerse sancties heeft Rusland dit project versneld en de controles op mijnbouw en het gebruik van cryptocurrencies versoepeld.

Elvira Nabiúlina, de gouverneur van het BHG, benadrukte daarnaast dat de digitale valuta van de centrale bank niet bedoeld is om contant geld te vervangen, maar om het aan te vullen.

Rusland is van plan zijn CBDC te gebruiken voor internationale betalingen om zijn afhankelijkheid van de euro en de dollar te verminderen. Aan de andere kant heeft de Russische Centrale Bank, in een poging om de sterke appreciatie van de roebel in de afgelopen weken te beheersen, na een scherpe daling begin maart tot een dieptepunt van 150 per dollar, de rente met 300 basispunten verlaagd. Op donderdag handelde de Russische valuta tegen RUB 63.6500 per dollar.

Rusland gaat door met verlagen van de rente

Op diezelfde dag is ook de beleidsrente verlaagd van 14% naar 11%. Dit is inmiddels de derde verlaging die de bank heeft doorgevoerd na het verhogen van de beleidsrente van 9,5% naar 20% in een noodsituatie. Dit kwam nadat Rusland Oekraïne binnenviel en daarna sancties werden opgelegd aan het land.

De emittent pleitte voor de renteverlaging, daarbij verwijzend naar lagere risico’s voor de financiële stabiliteit, een vertragende inflatie en het herstel van de roebel ten opzichte van de dollar en de euro. Het CBR zei het volgende in een verklaring:

“De laatste wekelijkse gegevens wijzen op een aanzienlijke vertraging van de huidige prijsgroei. De inflatiedruk neemt af dankzij de dynamiek van de wisselkoers van de roebel, evenals de opmerkelijke daling van de inflatieverwachtingen van huishoudens en bedrijven.”