Verdachte van Bitcoin scam gearresteerd door Nederlandse politie

Een 39-jarige man is vorige week in Nederland gearresteerd op verdenking van het witwassen van gestolen geld. De verdachte zou met kwaadaardige software gestolen Bitcoin (BTC) naar Electrum cryptowallet sturen.

De man, waarvan de politie de naam niet wilt bekendmaken, werd vastgehouden in Veenendaal. Op 8 september is de verdachte weer vrijgelaten. De Nederlandse cyberpolitie verklaarde dinsdag dat de man een verdachte blijft en dat zijn crypto in beslag is genomen.

Volgens de politie had de verdachte tientallen miljoenen euro’s witgewassen en had hij geprobeerd zijn sporen uit te wissen met behulp van privacy coin Monero (XMR) en de decentrale beurs Bisq. De politie kon de identiteit van de man achterhalen door via zijn Bitcoin-transacties.

In een poging om het witwassen van geld aan banden te leggen, heeft de Europese Unie onlangs nieuwe maatregelen aangenomen. Deze maatregelen zouden het moeilijker moeten maken om anoniem te blijven bij het gebruik van crypto. In het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk proberen juristen het ook voor de politie gemakkelijker te maken om crypto tijdens onderzoeken in beslag te nemen.

Crypto oplichtingspraktijken komen vaak voor

De afgelopen dagen bespraken we bij CryptoBenelux al meerdere crypto oplichtingspraktijken. Zo is er in Australië in het jaar 2022 tot nu toe al meer dan $220 miljoen australische dollars gestolen door oplichters. In Amerika is recent nog een groep aangehouden vanwege het stelen van $100 miljoen dollar aan crypto. Één van de meest voorkomende scam is de Ponzi scheme. Hierin worden vaak hoge en gegarandeerde winsten belooft. Zulk soort statements zouden de alarmbellen moeten doen rinkelen. 

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!