Australiërs verloren in 2022 al $242 miljoen aan crypto door oplichters

Volgens Scamwatch zijn Australiërs steeds meer dupe van crypto-gerelateerde oplichtingen. Tot nu toe hebben oplichters $242,5 miljoen aan Australische dollar weten buit te maken van nietsvermoedende crypto investeerders. 

Uit cijfers blijkt dat mensen ouder dan 55 jaar en jonger dan 64 jaar vertegenwoordigen de grootste leeftijdsgroep die het slachtoffer is geworden van deze oplichtingen. Veelal werdt deze groep investeerders opgelicht doormiddel van zogenoemde “investering scams”. Hieronder vallen onder andere Ponzi schema’s. Onlangs bespraken we op Crypto Benelux nog oplichtingspraktijken in Amerika waarbij een groep oplichters de gevangenis in ging vanwege het stelen van crypto met een totale waarde van $100 miljoen. Dit was ook doormiddel van een Ponzi. 

De bedreiging van deze scams doet advocaten pleiten dat banken meer verantwoordelijkheid nemen door meer tijd te investeren in het stoppen van fraude. Momenteel zou het oplichters vaak te gemakkelijk worden gemaakt. Volgens een rapport van de Australian Broadcasting Corporation (ABC) dringen belangengroepen aan op hervormingen die banken verplichten om te controleren of de naam van de ontvanger overeenkomt met de rekeningnaam waar naar wordt overgemaakt. Volgens Gerard Brody, de CEO van Consumer Action Law Center, is het essentieel dat de aansprakelijkheid van oplichtingen gaat verschuiven van individuele consumenten naar banken.

Authoriteiten nemen actie

Als reactie op de recente ontwikkelingen hebben de Australische autoriteiten aangeven actie te ondernemen. Dit doen ze onder andere door het onderwerp in het licht te brengen. Op zondag drong Sean Hughes, commissaris van de Australian Securities and Investments Commission (ASIC), er naar verluidt bij investeerders op aan dat beleggen in crypto een vorm van extreme risico’s nemen is. Zo zou crypto, quote, “zeer volatiel, inherent risicovol en complex” zijn.

In augustus heeft de Australische federale politie een speciaal team opgezet om crypto-gerelateerde transacties te monitoren, nadat ze cryptocurrency eerder een “opkomende bedreiging” noemde te midden van een toename van criminele activiteiten rond de technologie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!