Amerikaanse man in de gevangenis voor het stelen van $100 miljoen aan crypto

Joshua David Nicholas is een inwoner van Florida. Onlangs pleitte hij schuldig dat hijzelf, samen met andere leden, investeerders van het cryptocurrency-platform EmpiresX oplichtte. Hiermee wist Joshua $100 miljoen aan crypto te stelen. Nu riskeert de Amerikaan een maximumstraf van vijf jaar.

Een typische Ponzi schema

EmpiresX opereerde als een typisch Ponzi schema en was niet geregistreerd bij de financiële toezichthouders. Volgens een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Justitie deed de oplichter zich voor als “Head Trader” van EmpiresX.  Hij promote EmpiresX als een cryptocurrency-platform dat gegarandeerd rendement biedt aan investeerders. 

Gegarandeerde winst zou bij velen alle bellen doen rinkelen. Toch wist Joshua hiermee veel investeerders voor de gek te houden. Joshua wist gedupeerden over te halen door te liegen over het gebruik van AI. Hiermee zou volgens Joshua en enkele van zijn collega’s de gegarandeerden winsten mee worden behaald.

Schuldig bevonden

De leider van het platform pleitte schuldig aan een telling van samenzwering om effectenfraude te plegen. Omdat hij zijn misdaden heeft toegegeven, zal hij een maximumstraf van vijf jaar krijgen. Een veroordelingsdatum moet nog worden gepland.

De wetshandhavers moedigden alle betrokken gebruikers aan om de officiële website van het Amerikaanse ministerie van Justitie te bezoeken en zichzelf te identificeren als potentiële slachtoffersl. Zo krijgen ze meer informatie over de terugbetaling en kunnen ze een impactverklaring indienen.

Opvallend is dat er afgelopen augustus ook inwoners van Florida waren opgepakt voor een ander crypto schandaal. Eind augustus hebben de Amerikaanse autoriteiten drie inwoners aangeklaagd voor het stelen van meer dan $4 miljoen van crypto handelsplatformen. Of de twee zaken iets met elkaar te maken hebben is vooralsnog onbekend.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!