Telegram wilt gebruikersnamen als NFT’s aanbieden

Pavel Durov, CEO van de bekende berichtenapplicatie Telegram, heeft voorgesteld om gebruikersnamen en kanaallinks op het platform als NFT’s op de markt te brengen.

In een bericht op maandag op zijn persoonlijke Telegram-kanaal, dat 651.000 abonnees heeft, suggereerde Durov dat miljoenen gereserveerde Telegram-adressen zouden kunnen worden geveild als activa op de blockchain. Hij gaf het volgende aan:

“Dit zou een nieuw platform creëren waar houders van gebruikersnaam ze kunnen overdragen aan geïnteresseerde partijen in beschermde deals – met eigendom beveiligd op de blockchain via NFT-achtige smart contracts.”

Durov schreef dat hij werd geïnspireerd door de recente verkoop van meer dan 2.000 .ton-domeinnamen door The Open Network (TON). De verkoop bedroeg in totaal 2.392.002 Toncoin, die elk op het moment van schrijven worden verhandeld voor $1,29, goed voor ongeveer $3 miljoen.

De meest winstgevende naam in de verkoop was wallet.ton, die alleen al voor 215.250 Toncoin werd verkocht. De runner-up domeinnamen, casino.ton en bank.ton, werden verkocht voor respectievelijk 200.000 en 157.500 Toncoin. Als gevolg hiervan keek de CEO naar manieren waarop hij hetzelfde kon doen met zijn platform. Hij gaf het volgende aan:

“Als TON deze resultaten heeft kunnen behalen, stel je dan eens voor hoe succesvol Telegram met zijn 700 miljoen gebruikers zou kunnen zijn als we gereserveerde @-gebruikersnamen, groeps- en kanaallinks zouden veilen. Naast miljoenen pakkende t.me adressen zoals @storm of @royal, alle vierletterige gebruikersnamen kunnen te koop worden aangeboden (@bank, @club, @game, @gift, etc.).

Andere elementen van het Telegram-ecosysteem, waaronder kanalen, stickers of emoji, kunnen later ook onderdeel worden van deze marktplaats.”

TON is oorspronkelijk ontworpen door Telegram, maar de controle over de blockchain werd in juni 2020 overgedragen aan de Open Network-gemeenschap. Het bedrijf werd gedwongen het eigendom te verliezen als onderdeel van een schikkingsovereenkomst met de Securities and Exchange Commission (SEC), die een klacht tegen Telegram voor het naar verluidt uitvoeren van een niet-geregistreerde effectenverkoop voor $1,7 miljard in de vorm van GRAM-tokens.

Toch is Telegram nog steeds nauw betrokken bij de TON-blockchain. Met de app kunnen gebruikers Toncoin nu rechtstreeks uitwisselen via bots die activiteiten op het platform automatiseren. Hoewel Telegram deze bots toestaat, onderschrijft het ze niet noodzakelijkerwijs.

Durov zegt dat hij gelooft dat het gebruik van TON voor zijn eigen veilingplan het beste zou zijn gezien de schaalbaarheid en snelheid. Hij is er ook van overtuigd dat het bedrijf “kogelvrije” smart contracts voor het netwerk kan schrijven, aangezien zij degenen waren die de programmeertaal hebben uitgevonden. Hij besloot met:

“Laten we kijken of we de komende weken een beetje Web 3.0 aan Telegram kunnen toevoegen.”