Hodlnaut zoekt schuldeiserbescherming na tekort van bijna $200 miljoen

De cryptocurrency-geldschieter, Hodlnaut, heeft een financieel tekort van bijna $200 miljoen gemeld in een verklaring. Op 8 augustus had Hodlnaut alle diensten stopgezet en in de verklaring wordt ingegaan op de redenen waarom dit gebeurd is.

Op 19 augustus heeft het bedrijf middels een blogpost bevestigd dat het te maken heeft met een politieprocedure in Singapore. Ook heeft Hodlnaut 80% van zijn personeel ontslagen om geld te besparen.

Daarnaast blijkt uit de verklaring dat Hodlnaut financiële verplichtingen heeft van ongeveer $281 miljoen, terwijl de bezittingen slechts $88 miljoen waard zouden zijn. Dit betekent een tekort van maar liefst $193 miljoen. De verklaring luidde:

“Vanaf 8 augustus 2022 heeft de Hodlnaut Group een uitstaand schuldsaldo van SGD 391M en geschatte realiseerbare activa van SGD 122M in cryptocurrency. Deze financiële positie geeft de Hodlnaut Group een realiseerbare cryptocurrency Asset to Debt-ratio van ongeveer 0,31 (dwz 31 cent) op de dollar),’ verklaarde het.

Op 16 augustus heeft het bedrijf al bescherming tegen schuldeisers gevraagd om tijd te winnen waarmee het naar een oplossing kan zoeken. Ook laat de verklaring zien dat Hodlnaut ongeveer $317 miljoen had in TerraUSD (UST), wat middels Anchor Protocol werd vastgezet om hoge opbrengsten door te geven aan de klanten. Toen de stablecoin ineenstortte in mei, verloor Hodlnaut bijna $190 miljoen.

Vervolgens, tussen 14 juni en 15 juli, leed Holdnaut groter dan normaal netto-uitstroom van ongeveer $150 miljoen, terwijl paniekerige klanten probeerden hun geld terug te krijgen. Ook gaf het bedrijf aan dat zijn Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) holdings werden beïnvloed door de bredere marktdaling.

Daarnaast zijn er in totaal 17.513 schuldeisers geïdentificeerd, die door Hodlnaut worden gedefinieerd als gebruikers die daadwerkelijk tokens hebben gestort. Ook onderzoekt Hodlnaut momenteel mogelijkheden om beperkte uitstroom toe te staan voor gebruikers tegen 25 cent op de dollar.

Het bedrijf verduidelijkte dat het niet in liquidatie is en dat het in de toekomst stabiele rendementen kan verwachten. Hierbij werd verwezen naar het drijfvermogen van de crypto-markt en het feit dat het winstgevend was sinds de lancering in 2019, ondanks de UST-blootstelling. Toen UST ineenstortte, probeerde Hodlnaut klanten gerust te stellen via een e-mail. Hierin werd de toestand van de crypto-markt uitgelegd. Verder werd er gezegd:

“Hodlnaut hanteert een gedegen risicobeheerbeleid. Ondanks de huidige volatiele omstandigheden blijven alle Hodlnaut-producten en -diensten onaangetast en zijn ze volledig operationeel, inclusief rentebetalingen, token-swaps, deposito’s en vooral opnames. We nemen risicobeheer in het bedrijf zeer serieus en uiterste verantwoordelijkheid voor de activa van klanten en belanghebbenden staat altijd bovenaan onze prioriteit.”

Naast Hodlnaut, hebben crypto-exchange, Zipmex, en crypto-geldschieter, Vauld, ook schuldeiserbescherming gezocht in Singapore. Zipmex heeft een blootstelling van $53 miljoen aan Celsius en Babel Finance, die beide in moeilijkheden verkeren. Ook is er meer dan $400 geëist door de schuldeisers.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!