Crypto Facilities MTF

Europese Centrale Bank wil regulering omtrent cryptocurrencies harmoniseren

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in een verklaring die gisteren geplaatst werd de basis gelegd voor de criteria die het zou overwegen bij het harmoniseren van de licentievereisten voor cryptocurrencies in Europa.

In de verklaring gaf het aan dat het stappen zou ondernemen om cryptocurrencies te reguleren, aangezien “de nationale kaders voor crypto-activa behoorlijk uiteenlopen”, zelfs na de aankondiging van Markets in Crypto-Assets (MiCA) en nadat het Bazels Comité voor bankentoezicht richtlijnen gegeven heeft voor de blootstelling van banken aan crypto.

De ECB zei dan ook dat ze criteria uit de Richtlijn Kapitaalvereisten – die sinds 2013 van kracht is – zou toepassen om vergunningsaanvragen voor crypto-gerelateerde activiteiten en diensten te beoordelen. In het bijzonder zal de centrale bank rekening houden met de bedrijfsmodellen, het interne bestuur en de “fit and proper”-beoordelingen van cryptobedrijven die van toepassing zijn op het verlenen van licenties aan andere bedrijven. Bovendien zei de ECB dat ze zal vertrouwen op nationale antiwitwas- of AML-autoriteiten en financiële inlichtingeneenheden van de respectieve landen om gegevens te verstrekken die nodig zijn om potentiële risico’s te beoordelen. Het gaf het volgende aan:

“Hoe hoger de complexiteit of relevantie van de crypto-business, hoe hoger het kennis- en ervaringsniveau op het gebied van crypto zou moeten zijn. Senior managers of bestuursleden met relevante IT-kennis en chief risk officers met gedegen ervaring op dit gebied zijn belangrijke waarborgen.”

Volgens de ECB is er “werk aan de gang” om te analyseren welke rol crypto kan spelen in Europa, wat “de komende jaren een aandachtspunt zal blijven voor het Europese bankentoezicht”. Met het verstrijken van MiCA kunnen wereldwijde regelgevers beginnen met het standaardiseren van regels voor cryptoserviceproviders binnen de Europese Unie. We houden jullie uiteraard op de hoogte wanneer hier belangrijke ontwikkelingen in plaatsvinden.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN