Deze altcoins

Crypto Macrotrends: Bitcoin vs. Altcoins

Auteur: Thomas van The Young Bitcoin Group

Welkom bij de 2-wekelijkse rubriek Crypto Macrotrends. Hier analyseren we Bitcoin en andere crypto’s met de spreekwoordelijke macro-economische bril.

Macro-economische trends zijn interessant omdat ze veel ruis van de markt negeren. Lange termijn trends zijn robuuster dan korte termijn fluctuaties en kunnen interessante onderliggende fundamentels naar boven brengen.

Deze week kijken we naar Bitcoin en de historische prestatie tegenover altcoins. Met de huidige bear markt (neerwaartse markt) sentiment en de crash van de afgelopen dagen is het belangrijk om te kijken hoe je als inversteerder het best in deze onzekere markt kan navigeren. In een bullish crypto-markt zien we veel altcoins beter prestere dan Bitcoin en is de euforie groot. Vaak zie je verschillende altcoin projecten opgehemeld worden als Bitcoin-beater of Ethereum-killer. Hier kijken we naar de historische en lange termijn prestatie van Bitcoin en altcoins, en wat we kunnen verwachten in de huidige markt.

Bitcoin Dominance

Figuur 1: Bitcoin dominance versus verschillende altcoins (bron; https://coinmarketcap.com)

In Figuur 1 is de Bitcoin dominance afgebeeld (oranje). De Bitcoin dominance is de verhouding tussen de marketcap van Bitcoin tegenover de gehele marketcap van alle andere coins op de markt. In het begin was er alleen Bitcoin en was de dominance 100%. In verloop van tijd zijn er meer projecten bij gekomen waaronder zeer succesvolle projecten zoals Ethereum.

De Bitcoin dominance chart laat goed zien hoe tijdens de 2017/2018 bull markt Bitcoin dominance sterk is gedaald naarmate de euforische markt top dichtbij kwam. Deze top was rond december 2017 en januari 2018. Na de crash is de Bitcoin dominance toegenomen van 40% naar ongeveer 70%. Dit laat zien dat Bitcoin in een neerwaartse markt toeneemt in dominance en dus relatief minder daalt in marketcap dan de altcoins. In relatie tot de huidige marketcrash zien we dat de Bitcoin dominance ook weer begint toe te nemen. In een onzekere markt staat Bitcoin over het algemeen sterker in zijn schoenen.

Desalniettemin is de Bitcoin dominance trend over de lange-termijn wel een neerwaartse trend. En dat is positief, naarmate de crypto-industrie zich ontwikkeld onstaan er steeds meer waardevolle lange-termijn projecten die daadwerkelijk innoveren. Die voeren de totale marketcap op, waardoor BTC een kleiner deel inneemt.

Bitcoin versus altcoins

In vergelijking tot specifieke altcoins zien we Ethereum over de lange termijn een stijgende trend heeft (zwart). Dit laat zien dat Ethereum over de afgelopen jaren beter gepresteerd heeft dan Bitcoin. Andere cryptocurrencies zoals Cardano (blauw) laten een ander beeld zien. Waar voorheen de markt-dominance van Cardano tot wel boven 20% uitstak is de trend nu al jaren sterk negatief en staat Cardano nu dichterbij de 5%.

Figuur 2: Bitcoin marketcap vs. Altcoin marketcap

Alleen kijken naar de dominance kan een verkeerd beeld geven. Een daling in de dominance is niet per se negatief voor de prijsontwikkeling. Zolang de gehele crypto-markt stijgt zal Bitcoin ook groeien.

Over de jaren is de algehele trend van de cryptomarkt omhoog (zie Figuur 2). Bitcoin marketcap (blauw) en Altcoin marketcap zijn sterk gecorreleerd. Dit wil zeggen, als Bitcoin crashed of stijgt, dat de altcoins over het algemeen deze trend volgen. Interessant om te zien is dat tijdens de bearmarkt van 2018 Bitcoin een stuk beter presteerde dan de altcoins. Dit zagen we ook terug in Figuur 1, waar de dominance van Bitcoin toeneemt in een marketcrash. Dit is het resultaat van veel slechte of onsuccesvolle cryptoprojecten die naar $0 trenden. Ook valt goed te zien hoe de Bitcoin marketcap vaak voor de altcoin marketcap omhoog trend waarna de altcoin-markt volgt. Dit gebeurde zowel in 2017 als in 2020. Dit laat zien dat als we een nieuwe bullish trend in willen gaan, we eerst een ommekeer zullen moeten zien in de Bitcoin koers.

Conclusie

Over de lange-termijn is de algehele marketcap sterk aan het stijgen. Echter zal dit geen “smooth-ride” zijn. Om je risico tijdens de bearmarkets te minimaliseren is Bitcoin in het verleden altijd de meest veilige crypto investering gebleken. Tijdens bull-markets wordt Bitcoin uitgepresteerd door veel altcoins maar tijdens de bearmarket houdt Bitcoin in verhouding meer waarde vast terwijl altcoins sterk dalen en sommige projecten zelfs naar $0 trenden. Daarnaast luidt Bitcoin vaak de volgende bullmarket in. Als The Young Bitcoin Group focussen we ons daarom in de komende bearmarket juist op het accumuleren van Bitcoin. Wanneer de markt weer bullish wordt kan het interessant zijn om op altcoins te focussen.

Op de lange-termijn (5 a 10 jaar) verwachten we dat de Bitcoin dominance verder daalt naarmate meer innoverende projecten mainstream zullen gaan. Dit is een positieve ontwikkeling in de cryptomarket.

Bedankt voor het lezen van onze artikel, we zien je over 2 weken weer in ons volgende artikel over Crypto Macrotrends! Heb je ons vorig artikel gemist? Check deze hier!

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over de huidige crypto markt en hoe je daarin kan navigeren? Kom in contact met ons via onze website: https://www.theyoungbitcoingroup.com/.

Je kan ons ook een berichtje sturen op Telegram: https://t.me/thomas_theYBG

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN