De SEC bereidt zicht voor op een catastrofe in de rechtszaak tegen Ripple Labs

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft zichzelf op een catastrofe voorbereid in de rechtszaak tegen Ripple Labs, volgens crypto-juridisch expert Jeremy Hogan.

Eerder deze week beval rechter Sarah Netburn de SEC om documenten te presenteren die verband houden met een toespraak uit 2018 van voormalig SEC-directeur William Hinman die de notie betwistte dat Ripple-managers Chris Larsen en Brad Garlinghouse “objectief roekeloos” waren door te geloven dat XRP geen beveiliging was.

In een nieuwe video herinnert Hogan zijn 146.000 YouTube-abonnees eraan dat de SEC had betoogd dat de toespraak van Hinman zijn persoonlijke mening was.

Nu, zegt Hogan, lijkt de SEC haar standpunt te wijzigen:

“De SEC heeft een grote fout gemaakt, omdat ze heeft betoogd dat de toespraak van Hinman zijn persoonlijke mening was en toen om onbekende reden, in deze motie, hebben ze dat standpunt veranderd.”

Zoals gesteld in de rechtbank indiening:

“Gebaseerd op de beoordeling van de documenten, heeft de rechtbank de motie van de gedaagden om productie af te dwingen toegewezen…

De bewering van de SEC dat de toespraak van [Hinman] bedoeld was om de aanpak van Corporation Finance voor het reguleren van aanbiedingen van digitale activa over te brengen, is niet in overeenstemming met het eerdere standpunt van de SEC en van Hinman die zei dat de toespraak bedoeld was om zijn persoonlijke opvattingen weer te geven en dat ook deed.”

Volgens Hogan kan de verschuiving in het standpunt van de SEC een boost geven aan Ripple’s fair-notice verdediging, waarin het bedrijf aanvoert dat de toezichthouder er niet in is geslaagd om “fair notice” te geven aan het feit dat het de wet aan het overtreden was. Hij concludeerde:

“Als de SEC niet eens duidelijk kan maken of de toespraak zijn persoonlijke mening was of de begeleiding van de hele divisie en ze kunnen het niet eens duidelijk maken in een juridische pleitnota waar veel voorbedachte rade in is gestopt, hoe moest Ripple dat dan weten?”

De SEC klaagde Ripple Labs voor het eerst aan in december 2020, met de bewering dat het betalingsnetwerk de crypto-activa XRP verkocht als een niet-geregistreerd effect.