Crypto Facilities MTF

EU mikt op 2023 voor wettelijk kader omtrent digitale euro

De Europese Commissie streeft naar een wettelijk kader voor de uitgifte van een digitale euro, echter zal het, volgens Mairead McGuinness, EU-commissaris voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en de Kapitaalmarktenunie, pas eind 2023 worden ingediend.

De wetgeving zal door de Europese Centrale Bank (ECB) worden gebruikt als de juridische basis voor het opzetten van een digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC). Het wetgevingsinitiatief omvat ook volledige EU-brede dekking van directe betalingen via SEPA Instant-overboeking en is gericht op het aanpakken van de gefragmenteerde markt voor grensoverschrijdende realtimebetalingen. Daarnaast is ook bedoeld om open bankinitiatieven in de hele Europese Unie te stimuleren.

Hoewel er niet veel details bekend zijn, kondigde McGuinness woensdagochtend de wetgevingsplannen van de Commissie aan op een fintech-conferentie. Tijdens de aankondiging zei ze het volgende:

“Ons doel is om begin 2023 wetgeving in te dienen. Een gerichte wetgevingsoverleg in de komende weken.”

De ECB voert momenteel interne proeven uit met de digitale euro en is van plan om tegen eind 2023 een prototype te ontwikkelen. Beleidsmakers zijn begonnen deze proeven uit te voeren vanwege de groeiende populariteit van cryptocurrencies en onder druk van techreuzen, die nieuwe betaalmethoden met digitale activa aangekondigd hebben.

Als gevolg van deze concurrentie, voelt de ECB een grote druk om aan de vraag van consumenten te voldoen, voordat andere partijen dit doen. Zo gaf ECB-directielid Fabio Panetta in medio november het volgende aan tegen de leden van het Europees Parlement:

“Als wij niet aan deze vraag voldoen, zullen anderen het doen. Als medewetgevers speel je een sleutelrol bij eventuele wijzigingen in het EU-wetgevingskader die nodig kunnen zijn om een ​​digitale euro in te voeren.”

Hoewel beleidsmakers binnen de Commissie en in heel Europa al aan boord zijn omtrent het uitbrengen van een digitale euro, is het de Raad van Bestuur van de ECB die het laatste woord zal hebben over de vraag of een dergelijke CBDC nodig zal zijn. Ondertussen houden wij het nieuws nauwlettend in de gaten.

Wat denken jullie? Is een digitale euro in de vorm van een CBDC een goed idee? Laat het ons weten op onze socials!

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN