Solana kan de Visa van de cryptomarkt worden, aldus onderzoek

Visa is JPMorgan Chase voorbijgestreefd als meest waardevolle financiële dienstverlener ter wereld. Met een marktkapitalisatie van $291 miljard wordt Visa door de Bank of America vergeleken met een cryptocurrency. Dinsdag is een onderzoeksrapport van global crypto and digital asses strategist Alkesh Shah vrijgegeven. Hierin werd de dominante positie van Visa vergeleken met de opkomende positie van Solana (SOL) in de cryptomarkt. Shah zei hierover het volgende:

“Het is mogelijk dat Solana de Visa van het digitale activa ecosysteem kan worden.”

Er zijn volgens Shah meer dan 400 gedecentraliseerde applicaties opgenomen in het Solana-netwerk, waaronder NFT-markten en peer-to-peer (P2P) exchanges. Het is al langer het geval dat blockchains worden vergeleken met creditcard-netwerken als het gaat om transacties per seconde (TPS). Theoretisch zegt Visa een TPS te hebben van minstens 24.000, terwijl dit in de praktijk dichter bij 1.700 TPS ligt. In vergelijking heeft Ethereum een TPS van ongeveer 15. Doordat de de on-chain vraag van gedecentraliseerde applicaties constant is, wordt dit aantal als laag beschouwd. Vaak zijn de transacties op ETH in dollars met dubbele cijfers vanwege deze lage capaciteit aan TPS.

ETH overschaduwd door SOL

Hoewel Ethereum een succesvol jaar achter de rug heeft, wordt dit succes overschaduwd door Solana. SOL won in 2021 bijna 2.200% ten opzichte van ETH en heeft zich daardoor geschaard onder de belangrijkste kandidaten voor de smart contract-troon.

Shah is van mening dat Ethereum meer gedecentraliseerd is, maar dat het project inlevert op scalability, wat de transactiekosten verhoogt. Hiermee scalability een goede afweging om naar blockchains te kijken. De weg is daardoor vrijgemaakt voor de scalable en goedkopere blockchain, Solana.

Solana heeft momenteel echter moeite om de netwerkprestaties hoog te houden. In de afgelopen maanden werd het netwerk blootgesteld aan meerdere DDoS aanvallen waardoor het netwerk offline ging. Het massale gebruik van bots is waarschijnlijk de voornaamste reden van de prestatie-dip van Solana.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!